Quintana a Giro bajnoka

2014. június 3.

print

Quintana a Giro bajnoka

A várakozásoknak megfelelően az utolsó, 21. szakaszon nem változott az összetett élcsoportjának sorrendje, így a kolumbiai Nairo Quintana nyerte a vasárnap befejeződött Giro d'Italia olasz kerékpáros körversenyt.





A várakozásoknak megfelelően az utolsó, 21. szakaszon nem változott az összetett élcsoportjának sorrendje, így a kolumbiai Nairo Quintana nyerte a vasárnap befejeződött Giro d'Italia olasz kerékpáros körversenyt.

 


Nairo Quintana


Quintana a főmezőnnyel együtt célba ért a Gemona és Trieszt közötti 172 kilométeres záróetapon, így az övé lett a rózsaszín trikó. Ezzel a győzelemmel a tavalyi Tour de France-on második, mindössze 24 éves sportoló, kerekes pályafutása eddigi legnagyobb győzelmét ünnepelhette.

 


A verseny három hete alatt láthattunk szép tájakat, a Val Martellót, a Zoncolant, a Cima Grappát, Montecassinót, Barit, Triesztet, Savonát és Genovát, és még sok mást, de ne feledjük el Dublint és Belfastot sem, ahonnan indult a körverseny.

 


Emlékezetes volt Rogers Zoncolanos győzelme, Aru megindulása a Montecampionén, az időfutamok Dan Martin esésével, hogy Uran egy percet adott a teljes mezőnynek és Quintana és Aru csatájával a Grappán. Nem maradhattak el a botrányok sem: legemlékezetesebb a Cadel Evansféle elmenés a nagy bukáskor, mikor a mezőny egyharmada elesett, vagy a Stelvio lejtmenete, ahol a szervezők félreérthető üzenetet küldtek, és a versenyzők nagy része hátramaradt, míg Quintana őrült tempóban két perccel elgurult.

A nézőkkel is voltak gondok: A Bongiornós esetet már meg sem kell említeni, aki az egyik rajongó lökése miatt vesztett egy percet. De ott volt az az „úriember” is, aki ellopta Caruso bukósisakját és kulacsát, miközben ő a mentőkre várt a földön feküdt gerinctöréssel - de azért arról a nézőről se feledkezzünk meg, aki ekkor esernyőt tartott fölé.

És nem szabad elfelejteni Joaquim Rodriguezt, akiről már sosem tudjuk meg, mit kezdett volna Quintanával, hiszen már a 6. szakaszon feladta.

És végül az utolsó nap: A trieszti sprintbefutót a szlovén Luka Mezgec nyerte, Bouhanni csak a második lett, de így is megőrizte a piros trikót.

Nairo Quintana nyerte a 2014-es Giro d’Italiat. A második a szintén kolumbiai Rigoberto Uran (megismételve tavalyi teljesítményét), a harmadik az olasz Fabio Aru. A kolumbiaké a rózsaszín és a fehér trikó Quintana révén, a kéket (hegyi) pedig Julián Arredondo szerezte meg, vagyis jogosan mondható az idei a kolumbiaiak Girójának. A piros (sprint) trikót Nacer Bouhanni vitte haza, aki sprintszakaszokat egy kivitelével mind megnyerte.


Eredmények:

21. szakasz, Gemona-Trieszt, 172 km:


1. Luka Mezgec (szlovén, Giant) 4:23:58 óra

2. Giacomo Nizzolo (olasz, Trek)
3. Tyler Farrar (amerikai, Garmin)


Az összetett végeredménye:


1. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 88:14:32 óra
2. Rigoberto Uran (kolumbiai, Omega Pharma - Quick-Step) 2:58 perc hátrány
3. Fabio Aru (olasz, Asztana) 4:04 perc hátrány





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play