A köztársaság fennállását ünnepli Olaszország

2014. június 2.

print

A köztársaság fennállását ünnepli Olaszország

Itáliában 1946. június 2-án rendezték azt a népszavazást, amellyel az olaszok a köztársaságot választották az addigi monarchia helyett. Az évforduló piros betűs ünnepnap Olaszországban.





A köztársasági államforma bevezetéséről határozó népszavazás évfordulóját ünnepelte hétfőn Olaszország.

 


Itáliában 1946. június 2-án rendezték azt a népszavazást, amellyel az olaszok a köztársaságot választották az addigi monarchia helyett. Az évforduló piros betűs ünnepnap Olaszországban.

Giorgio Napolitano köztársasági elnök hétfőn délelőtt szokás szerint megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját a II. Viktor Emánuel egykori olasz királyról elnevezett, az Itália egységesítését jelképező római emlékművön. A koszorúzással egy időben Róma egén vadászrepülők zöld-fehér-piros csíkot húztak. Ezt a Róma történelmi városközpontjában, a Colosseum és a Velence tér közötti sugárúton rendezett katonai parádé követette.

 


Hétfő délután a Qurinale római elnöki palota ingyen megnyitotta kertjeit a nagyközönség előtt. A kertekben az olasz fegyveres erők zenekarai tartottak koncertet.

Giorgio Napolitanónak a nemzeti ünnep alkalmával mondott beszédét az olasz televíziókban vasárnap sugározták. Az államfő kijelentette, hogy Olaszországban "erős és halaszthatatlan változásokra" van szükség. Hangsúlyozta, hogy a kormány által megkezdett gazdasági és intézményes reformok megvalósításához társadalmi összefogás szükséges.

 


Az 1946. június 2-án rendezett népszavazáson nyolcvanöt év királyság után az olaszok a köztársaságot választották. Az akkor szavazásra jogosultak közül 12,7 millióan szavaztak a köztársaságra és kétmillióval kevesebben a monarchia fenntartására.

A hetvenes évek végi gazdasági válságban a köztársaság ünnepét június első vasárnapjára tették át. 2001-ben Carlo Azeglio Ciampi államfő helyezte vissza az eredeti dátumra.

A 2006-ban megválasztott Giorgio Napolitano Olaszország 11. köztársasági elnöke. Az első, akit hétéves mandátuma után tavaly ismét államfőnek neveztek ki. A 89 éves Napolitano az idén már többször utalt arra, hogy nem marad újabb hét évig az államfői tisztségben, és örülne, ha utódja, Olaszországban először, nő lenne.

MTI





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play