Restaurálják Szent Ferenc római celláját

2014. április 10.

print

Restaurálják Szent Ferenc római celláját

A San Francesco a Ripa templomban található Assisi Szent Ferenc egykori római cellája. Ebben a templomban fogadták Szent Ferencet 13. századi római tartózkodásai idején.





A San Francesco a Ripa templomban található Assisi Szent Ferenc egykori római cellája. Ebben a templomban fogadták Szent Ferencet 13. századi római tartózkodásai idején.

 


A Tiberis (Tevere) folyó jobb partján fekvő Trastevere negyedben található templom egyike az olasz főváros 900 templomának, a templom és kolostor szerény homlokzata mögött azonban kincsek rejtőznek, amelyek egyikét alig ismerik és pusztulás fenyegeti.

 

 

"A turisták a templomot Bernini szobráról ismerik (Ludovica Albertoni olasz misztikus apáca extázisa, a szobrász utolsó római alkotása), de kevesen tudnak Szent Ferenc cellájának létezéséről" mondta el az AFP francia hírügynökségnek a kolostort vezető Stefano testvér, a restaurálási terv irányítója.

 


A templomhoz épített kolostor első emeletén lévő cellában legalább négyszer szállt meg Assisi Szent Ferenc 1209 és 1223 között, amikor Rómába utazott, hogy III. Ince pápával találkozzék. "A szent ember ülve aludt, a földön, egy nagy követ használva párnának, amely még ma is látható" mondta el a szerzetes.
A szűk és ablaktalan cellát a 17. században alakították át szentéllyé a ferences rend megalapítójának tiszteletére. A cellában II. János Pál pápa is imádkozott, amiről a falon látható fénykép tanúskodik.

 


Stefano testvér elmondta, hogy öt hónapjuk lesz megtisztítani a gyertyák és olajlámpák füstjétől megfeketedett falakat és a kövezetet, felújítani a bejáratnál lévő falfestményeket, kicserélni a elektromos hálózatot, harcolni a rágcsálók ellen és helyreállítani a kazettás mennyezetet. A ferences rend hagyományainak megfelelően a kolostor az embereket szólítja fel adakozásra a felújítási munkákhoz, de nem kéri az olasz állam vagy a Vatikán segítségét. A gazdag kereskedőcsaládban született Assisi Szent Ferenc (1182-1226) lemondott az anyagi javakról és szegénységben élt.

 


A megújult cella megnyitójára, október 4-én várják a szent nevét felvevő Ferenc pápát is.

Kapcsolódó cikkek:

ISMÉT LÁTOGATHATÓ SZENT FERENC ERDEJE





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play