A bécsi filharmonikusok leszámolnak a náci múlttal

2013. december 16.

print MTI

A bécsi filharmonikusok leszámolnak a náci múlttal

Megfosztottak az általuk adományozott kitüntetésektől hat egykori magas rangú náci tisztviselőt a Bécsi Filharmonikusok a nemzetiszocializmus alatti múlttal való szembenézés szellemében.





A zenekar tagjai még október 23-án éves tanácskozásukon hozták meg a hivatalos döntést, amelyet azonban nem tettek közzé.

 Az AP amerikai hírügynökségnek egy zenekari tagtól jutott tudomására a döntés, amelyet megerősített Oliver Rathkolb történész, aki a zenekar felkérésére két társával végzett széles körű feltáró kutatást azt követően, hogy a világhírű együttest olyan vádak érték, amelyek szerint elkendőzi nemzetiszocializmus alatti múltjának részleteit.

Rathkolb pénteken közölte, a zenekar valamennyi tagja egyetértésre jutott arról, hogy megfosztja az egykori magas rangú náci tisztségviselőket a nekik adományozott emlékgyűrűktől és emlékérméktől.

Visszavonták a zenekari kitüntetéseket Arthur Seyss-Inquarttól, Ausztria egykori kancellárjától, Dél-Lengyelország és Hollandia későbbi helytartójától, akit Nürnbergben halálbüntetésre ítéltek, és Baldur von Schirach volt bécsi körzetvezetőtől, akire Nürnbergben 20 éves börtönbüntetést szabtak ki több ezer zsidó deportálásban játszott szerepéért.

Albert Reittert és Friedrich Rainert, Salzburg és Karintia tartományok náci kormányzóit, Rudolf Töpfert, a Hitler-korszak magas rangú vasúti szállítási illetékesét és Hanns Blaschkét, Bécs egykori polgármesterét is megfosztották kitüntetésétől.

Rathkolb és kollégái márciusban közzétett jelentésükben megállapították: a zenekar 123 zenészéből hatvan volt a náci párt tagja 1933 és 1945 között. 1945 után nem történt meg a "nácitlanítás": csak négy zenészt bocsátottak el náci múltja miatt, hatot nyugdíjaztak, és volt olyan is, akit később újra felvettek.

A tanulmányból az is kiderült, hogy 1938-ban valamennyi zsidó származású művészt elbocsátották a filharmonikusoktól. A zenekar öt tagja, akiket az együttes vezetőségének közbenjárása ellenére deportáltak, út közben meghalt; üldöztetésük miatt hasonló sorsa jutott további két zenész is.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play