Visszakerül az Esterházy-könyvtár

2013. március 30.

print

Visszakerül az Esterházy-könyvtár

Visszakerül Ausztriába az egykori kismartoni Esterházy-könyvtár mintegy ezer darabja Oroszországból.

Visszakerül Ausztriába az egykori kismartoni Esterházy-könyvtár mintegy ezer darabja Oroszországból. A két ország képviselői a héten írták alá a kormányközi szerződést. Ez a második jelentősebb műtárgyegyüttes, amely visszakerül az egykori Szovjetunióból Ausztriába.

A 977 darab, 16-18. századi kötetet a második világháború idején hurcolták el a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyból, amelynek könyvgyűjteménye a háborút megelőzően még mintegy 70 ezer darabból állt.

A könyveket az osztrák állam átadja az Esterházy Magánalapítványoknak. Egy korábbi sajtóhír szerint az alapítvány később digitalizáltatja is a könyveket

Ausztria az 1990-es évek óta folytatott tárgyalásokat a könyvekről Moszkvával. Hivatalosan az 1998-as orosz visszaszolgáltatási törvény alapján 2003-ban nyújtott be igényt azokra, valamint más műkincsekre is.

A 2000-es évek elején több mint háromszáz kötetet Magyarországon keresztül szállítottak vissza Ausztriába. Az orosz kormány 2011-ben jelzett készséget az újabb mintegy ezer kötet visszaadására, majd 2012 végén megszületett az átadásról szóló kormányközi megállapodás. 
 
Ez a második jelentősebb műtárgyegyüttes, amely visszakerül az egykori Szovjetunióból Ausztriába. 2009-ban az osztrák állami archívumból elhurcolt dokumentumok egy jelentős részét kapta vissza Ausztria.

Ennek az irategyüttesnek az egyötöde továbbra is Oroszországban van, ahogy az úgynevezett pehlevi papiruszok is.

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play