Verona lecsapott a turistákra

2013. február 5.

print Hetedhétország.hu

Verona lecsapott a turistákra

Szerencsétlen szerelmesek már régóta rendszeresen keresik fel a Shakespeare által megénekelt várost, hogy Júlia erkélye alá rágógumival üzeneteiket ragasszák fel. Mostantól ezért már megbüntetik őket.





Az emberek bíznak benne, hogy az író hősnője segíteni fog szerelmi életükben.

Az eredmény a falon megkeményedett rágógumik és rongyos papírok tömkelege, ami eltorzítja a világörökség-lista egyik fontos attrakcióját, a Casa di Giulietta nevű fogadót.

Egy új rendelet szerint a város büntetni fogja a cédulák felragasztását, és az udvaron történő evést és ivást.

A szerelmes graffitiket szintén tiltani fogják, kivéve az előre kijelölt, eltávolítható táblákon elhelyezett feliratokat.Bárkit, aki szabálysértésen kapnak, 500 euróval büntetnek.

„A rágógumik és cetlik eléggé elcsúfítanak egy olyan híres helyet, mint ez” mondja Flavio Tosi, Verona polgármestere. „Úgy döntöttünk, hozunk egy törvényt, amely megbünteti az ilyen jellegű viselkedést. Megjelölünk egy helyet, ahol egy eltávolítható táblán a turisták elhelyezhetik üzeneteiket.”

Már 2004-ben kiadtak egy rendeletet, amely szerint meg kell tisztítani a területet az üzenetektől. Ez meg is történt, de nem telt bele sok idő, hogy a cetlik visszakerüljenek.

Veronának hatalmas szerencséje van Rómeó és Júlia legendája miatt, habár elég kevés bizonyíték van a pár valódi létezésére.

Történészek szerint a házat semmi sem kapcsolja a Shakespeare szerelmi drámájához, és az erkélyt ráadásul a 17. században építették hozzá a házhoz, ellenben a költő 1591 és 1595 közt írta meg a történetet.

Az egyetlen kapcsolat, hogy a ház feltehetőleg valamikor Cappello család birtokában állt – akik a Capulet-ek modelljei voltak.

Az ötlet, hogy leveleket írjanak a turisták a képzeletbeli hősnőhöz, a „Levelek Júliának” című film adta, amelynek főszereplői Vanessa Redgrave és Amanda Seyfried. A történet arról szól, hogy egy amerikai turista egy 50 évvel ezelőtt íródott levélre bukkan Júlia erkélye alatt. A levél íróját egy Lorenzo nevű olasz férfi cserben hagyta.

Minden évben több zsáknyi levél érkezik Veronába, egyszerűen „Júlia erkélyének” címezve. A levelekre a Júlia Klub válaszol, akiknek tagjai egy, az udvarhoz közeli házban dolgoznak.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play