A Magnum fotóügynökség képei Bécsben

2012. december 31.

print MTI

A Magnum fotóügynökség képei Bécsben

A híres Magnum sajtófotó-ügynökség első negyven évének legjobb képeiből látható válogatás Bécsben a Westlicht Galériában.

Az In Our Time (Korunkban) címet viselő kiállítás az 1947-87 közötti időszakot öleli fel. A tárlaton 145 felvétel látható az ügynökséget alapító négy fotós-újságírótól: Robert Capától, Henri Cartier-Bressontól, George Rodgertől és David "Chim" Seymourtól. További ötven felvétel ad ízelítőt mások mellett Inge Morath, René Burri, Ian Berry, Elliott Erwitt, Dennis Stock, a cseh Josef Koudelka, vagy a háború utáni generáció képviselői közül Steve McCurry munkásságából.

A válogatásban látható a magyar születésű Robert Capa néhány viszonylag kevéssé ismert felvétele, és öccsének, Cornell Capának több fotója is. Helyet kaptak olyan ikonikussá vált felvételek is, mint Erwitt Konyhai vita címen ismert pillanatképe Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkárról és Richard Nixonról, az Egyesült Államok akkori alelnökéről, vagy René Burri Che Guevaráról készített 1963-as portréja.

Ugyanezt a tárlatot először az 1980-as évek végén mutatták be egyidejűleg Európában, az Egyesült Államokban és Japánban. A Westlicht most megvásárolta az akkori kiállításokhoz készült négy levonatsorozat egyikét. A kiállítás február 10-ig látogatható. A képeket ezután a Westlicht árverésre bocsátja.

A megnyitóra a szervezők a Magnum féltucat neves tagjának jelenlétéről is gondoskodtak. "A Magnum tagjává válni olyan, mint egy párkapcsolat. Többéves folyamat, amely az ismerkedéstől a házasságig vezet" - így jellemezte az 1930-ban született Misha Bar Am izraeli fotóriporter a sajtó képviselőinek a kiadóktól való függetlenségre nagy hangsúlyt fektető, ugyanakkor szoros szakmai közösséget alkotó ügynökséget.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play