Római kiállítás lopott műkincsekből

2012. szeptember 27.

print

Római kiállítás lopott műkincsekből

A "Műkincsrablók és a visszaszerzett örökség" címet kapta a római Villa Giulia etruszk múzeumban december 15-ig látható kiállítás.





Páratlan ókori vázák és szobrok láthatók a római etruszk múzeumban megnyílt kiállításon. Itáliai ásatások külföldre csempészett leleteiről van szó, melyeket az olasz hatóságok évtizedekig tartó nyomozással és pereskedéssel tudtak visszaszerezni.

A "Műkincsrablók és a visszaszerzett örökség" címet kapta a római Villa Giulia etruszk múzeumban december 15-ig látható kiállítás.

 


Eddig sohasem látott, Itáliából származó ókori műkincsekről van szó, melyeket az olasz Régészeti Felügyelőség és a csendőrségnek az illegális műkincskereskedelemmel foglalkozó egysége a világ különböző múzeumaiban talált meg. 1995 óta közel háromezer Itáliából kicsempészett ókori tárgyat sikerült visszaszerezni, ezek egy részét mutatja be a kiállítás.

Az olasz sajtó jelképesnek nevezte egy Krisztus előtti 6. századi, etruszk templomdísz történetét. A menádot kergető szatírt ábrázoló terrakotta szobrocskát a hetvenes években lopták el Cerveteri etruszk nekropoliszában végzett ásatások leletei közül. A műkincset a hírhedt Giacomo Medici olasz műkereskedő juttatta el Genfbe, innen pedig az amerikai műkereskedő Robert Hecht tulajdonába került. Az ókori alkotás több kézen is áthaladt: 1990-ben a Sotheby's aukciósház elárverezte, 1994-ben a malibui Getty Múzeum állította ki.

 


A mára visszaszerzett etruszk szobor a római kiállításon látható, mely nem csak tárgyakat, hanem ezek gyakran "detektívregénybe" illő sorsát is bemutatja. Az itáliai ásatások kincsei elsősorban az Egyesült Államok múzeumaiba kerültek. A kiállításon látható az Euphronios-váza, amelyet a New York-i Metropolitan Museum 2008-ban adott vissza. Az amerikai múzeum a Cerveteriből származó, Krisztus előtti 5. századi vázát 1972-ben 1 millió dollárért vette meg Hechttől.

Az illegális műkincskereskedelmet 1995-ben sikerült megfékezni, amikor az olasz és svájci hatóságok megtalálták és lefoglalták Medici genfi raktárát. Azóta hetven százalékkal csökkent az Olaszországból kilopott ókori leletek száma.

(MTI)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play