Véres begyű galamb sokkolja a bécsieket

2012. szeptember 4.

print

Véres begyű galamb sokkolja a bécsieket

Néhány napja két galamb borzolja a bécsi állatkert látogatóinak az idegeit, amelyeknek egy vörös, tőrdöfésre emlékeztető folt éktelenkedik a begyén. Sok látogató sérültnek hiszi a madarakat, pedig azok csak tetszeni akarnak párjuknak.

„Egy látogató még a gondozóknak is szólt, amikor meglátta a ’sérült’ madarakat az Esőerdőházban” – meséli az állatkert igazgatója, Dagmar Schratter a két legújabb szerzeményükről, a luzoni csillagosgalambokról.

A méretét és súlyát tekintve a városi galambra hasonlító gallicolumba kizárólag a Fülöp-szigeteken fordul elő, és nevéhez méltóan – a galli tyúkot, a columba pedig galambot jelent – ideje legnagyobb részét a földön tölti élelemkereséssel. A félénk galambok szívesen bújnak el az esőerdők sűrű aljnövényzetében. A begyükön látható, tördöfésre emlékeztető vérvörös foltnak a párzásnál van fontos szerepe: a hímek büszkén mutogatják a foltjukat a tojónak, amikor a kiszemelt fészket prezentálják.

A Bécsben élő csillagosgalambok a 2002-ben átadott Esőerdőházban láthatók, amely gomolygó ködfelhőivel, közelgő zivatarával és 80%-os páratartalmával Délkelet-Ázsia esőerdőit idézi meg az osztrák főváros szívében. Az óriási üvegház célja, hogy tudatosítsa a látogatókban az esőerdők jelentőségét és a védelmükre ösztönözze őket. Ebben egy információs központ is segíti őket, amely a burjánzó flóra és fauna kellős közepén található.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play