Iskolakezdés Bécsben

2012. augusztus 30.

print

Iskolakezdés Bécsben

Összesen 220 ezer általános iskolás számára kezdődik meg jövő héten a tanév Bécsben. Szüleik – a középiskolásokkal, egyetemistákkal és főiskolásokkal karöltve – 36,2 millió eurót adnak ki tollakra, ceruzákra, füzetekre.

Összesen 220 ezer általános iskolás számára kezdődik meg jövő héten a tanév Bécsben. Szüleik – a középiskolásokkal, egyetemistákkal és főiskolásokkal karöltve – 36,2 millió eurót adnak ki tollakra, ceruzákra, füzetekre.

Az osztrák főváros általános iskoláiban 220 ezer gyerek, köztük 17 ezer elsős számára kezdődik meg a tanév 2012. szeptember 3-án. Ezzel a bécsi papír- és írószerüzletek az év legnagyobb forgalmú időszakát bonyolíthatják le.

A Bécsi Gazdasági Kamara megbízásából készített felmérés szerint ugyanis az osztrák főváros lakói összesen 36,2 millió euró értékben vásárolnak tollakat, ceruzákat és füzeteket az új tanév alkalmából, ami 6 százalékkal több az előző évihez képest. A vásárlók átlagosan 64 eurót költenek papírárura és írószerekre. A legtöbben – a megkérdezettek 74 százaléka – új íróeszközöket szereznek be, írótömböt a válaszadók 68 százaléka, mappákat 60 százalék, füzeteket pedig a vevők 48 százaléka vásárol. A legtöbb új dologra az egyetemistáknak és főiskolásoknak (37%) van szüksége a tanuláshoz.

Azt, hogy melyik üzletben szerzik be a ceruzákat és füzeteket, a bécsiek elsősorban a minőség és az ár alapján döntik el, de sokat nyom a latba az üzlet és a lakóhely távolsága is.

A megkérdezettek egynegyede egyébként már a környezetkímélő termékeket részesíti előnyben, tízóraiból pedig az otthonról hozottat (29%) kedvelik. Az iskolai büfében a válaszadók 22 százaléka, az iskolába vezető úton pedig 18 százalékuk vásárol némi harapnivalót.

De nemcsak a szülők és a diákok, a város is készül a 2012/2013-as tanévre. Az iskolafelújítási program keretében 2012-ben 154 helyszínen 52 millió euró összértékben folytattak felújítási és bővítési munkákat, és ősztől hét új egésznapos iskolával bővül az oktatási kínálat. Így szeptembertől már 43 egésznapos foglalkozást kínáló alsó-, illetve felsőtagozatos intézmény várja a bécsi gyerekeket.

Bécs Városa – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is nagy hangsúlyt fektet az olvasás oktatására: a gyerekeket olvasás hét és intenzív tanfolyamok várják, míg a pedagógusok munkáját olvasás-ellenőrzési csomaggal segítik. Ebben olyan új eszközöket és módszereket találnak, amellyel jobban segíthetik a rosszul olvasó diákokat, és pontosabban felmérhetik erősségeiket illetve gyengeségeiket. Ráadásul minden tanító, aki idén elsősöket tanít, a Pedagógiai Főiskola olvasástanítási továbbképzésén vett részt.

A tavasszal kinevezett iskolakerülésügyi megbízott is most mutatja be először eddigi munkájának eredményeit, felismeréseit és az ezeken alapuló új intézkedéseket. Jelenleg például egy olyan sms-rendszer bevezetésének lehetőségét mérlegelik, amellyel azonnal jelezni lehetne a szülőnek, ha csemetéje igazolatlanul kerüli az iskolát.
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play