Bécsi Ünnepi Hetek

2012. március 18.

print

Bécsi Ünnepi Hetek

A 2012-es Bécsi Ünnepi Hetek alkalmából a színházi és operarendezők, karmesterek és zenekarok legjobbjai 36 modern produkciót és új művet mutatnak be. Május 13-án a Rathausplatz-on rendezik meg a mindenki számára ingyenes szabadtéri megnyitót.

A Bécsi Ünnepi Heteken május 11-től kortárs színházi alkotásokat tekinthetünk meg. A hollywood-i hangulatról Cate Blanchett gondoskodik. Peter Handke, Paulus Hochgatterer és Ulrich Seidl ősbemutatókkal járulnak hozzá a programhoz.

A 2012-es Bécsi Ünnepi Hetek alkalmából a színházi és operarendezők, karmesterek és zenekarok legjobbjai 36 olyan modern produkciótés új művet mutatnak be, amelyek mércét szabnak nemzetközi szinten is. Kereken 20 bécsi helyszínen játszanak majd: például a Burgtheater-ban, a MuseumsQuartier-ban, de nyilvános tereken is.

Május 13-án a Rathausplatz-on megrendezett, mindenki számára ingyenes szabadtéri megnyitó keretében a „Eurovision Young Musicians Competition" nevű klasszikus zenei verseny döntőjére is sor kerül. Az ORF rádió bécsi szimfonikus zenekara kíséri majd a hét fiatal szólistát. Az ütős hangszerek mestere, Martin Grubinger moderál és muzsikál, a Septett Mnozil Brass pedig fúvós hangszerein szólaltat meg rendkívüli dallamokat.

 A zenés színházi program keretében bemutatják Verdi „La Traviata"-ját Deborah Warner rendezésében, és Luca Francesconi „Quartett" című kortárs operáját.

A színjátszó program nagy sztárja Cate Blanchett ausztrál színésznő: Ő játssza a főszerepet Botho Strauß „Nagy és kicsi" című klasszikus darabjában, amely most angol nyelven kerül a színpadra, „Big and Small" címen. Színházi premierrel járul hozzá a rendezvényhez Peter Handke („Die schönen Tage von Aranjuez" - „Aranjuez szép napjai"), Ulrich Seidl („Böse Buben" - „Rosszfiúk") és Paulus Hochgatterer („Makulatur"). Christoph Marthaler színre viszi Ödön von Horváth „Hit, szerelem, reménység" című művét.

A Bécsi Ünnepi Hetek egyik visszatérő vendége, Mundruczó Kornél J. M. Coetzee Szégyen című regényéből készít színpadi változatot a fesztiválra. A "színházi valóság-show" - olvasható a fesztivál honlapján - napjaink Európájának egyik legellentmondásosabb témájával, a gyarmatosítás és a kulturális gőg következményeivel szembesíti a nézőket.
Bemutatják a fesztiválon Schilling Árpád rendező és a Krétakör Színház A papnő című produkcióját is, a Krízis-trilógia befejező részét. A darab azt járja körül, hogy miként küzdenek meg a mai fiatalok megkövesedett ideológiákkal és intézményekkel, és keresi az utat egy igazságosabb társadalomhoz.

A Bécsi Ünnepi Hetekkel egy időben a Zeneegylet épületében az Ünnepi Koncerthetek (május 6-tól június 17-ig) keretében a klasszikus zene olyan sztárjai nyújtják művészetük legjavát, mint Anna Netrebko és Angelika Kirchschlager. A Bécsi Zenebarátok Társasága (Musikverein) 2012-ben ünnepli fennállásának 200. évfordulóját. A Musikverein 68 koncert házigazdája lesz a fesztiválon. A programot úgy állították össze, hogy megjelenítse az egyesület történetét és a hozzá kötődő legfontosabb zeneműveket. A fesztivál első napján Riccardo Muti vezényli a Bécsi Filharmonikusokat, akik Schubert C-dúr szimfóniáját adják elő. Ugyanaznap lép színpadra a bécsi operarajongók egyik kedvence, Anna Netrebko is. Az orosz szoprán egy orosz dalesten lép fel, Daniel Barenboim kíséri zongorán. Májusban Barenboim és a Bécsi Filharmonikusok Bartók- és Mozart-műveket szólaltatnak meg. Júniusban a Staatskapelle Berlin Barenboim vezényletével Bruckner-ciklust ad elő. A sorozatban az osztrák zeneszerzőnek mind a kilenc szimfóniája műsorra kerül.
A Musikvereinhoz kötődik Arnold Schönberg Gurrelieder című alkotása is: 1913-ban az egyesület koncerttermében tartották a mű ősbemutatóját. A jubileumi műsorban a Bécsi Filharmonikusok és három énekkar adja elő, Zubin Mehta vezényel.

Bécsi Ünnepi hetek/Wiener Festwochen
2012. május 11.-június 17.
www.festwochen.at
 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play