Canova és a tánc - kiállítás Possagnóban

2012. március 3.

print MTI

Canova és a tánc - kiállítás Possagnóban

A neoklasszicizmus legszebb táncosnőit mutatja be az Antonio Canova szülővárosában, a venetói Possagnóban megnyíló kiállítás, amelyre újjászületett a művésznek az első világháborúban megsérült gipszszobra is.





A venetói Possagnóban született Antonio Canova (1757-1822) most bemutatott ötven alkotásának mindegyike táncosnőt ábrázol - gipszbe öntve, festve vagy rajzolva. A kiállításra helyreállították a Cintányéros táncosnő gipszszobrát, amelyet Canova szülővárosára hagyott azzal a végrendelkezéssel, hogy úgy őrizzék, mintha márványszobor lenne - írta az olasz sajtó.

A gipszszobor karjait 1918-ban a Possagno városát lövő osztrák-magyar monarchia ágyúi tépték le - tették hozzá az újságok. A táncosnő majdnem egy évszázadig csonkán állt, a mostani restaurálást egy, a gipsz alapján készült márványszobor segítségével végezték. Canova a Cintányéros táncosnő szobrát Andrej Razumovszkij, Oroszország bécsi nagykövete számára alkotta.

A márványszobor jelenleg a berlini Bode Museum elmozdíthatatlan tulajdona, a múzeum ahhoz azonban hozzájárult, hogy a márványszobor karjairól vett mintával állítsák helyre a gipszöntet végtagjait. A táncosnőszobor másik példánya Giuseppina Bonaparte tulajdona volt. Ezt I. Sándor cár Szentpétervárra vitte, és a Canova-szobor azóta is a város múzeumában látható.

A Canova és a tánc című kiállítás szeptember végéig látható Possagnóban.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play