Hol jó élni Olaszországban?

2012. január 23.

print MTI

Hol jó élni Olaszországban?

Trentino Alto Adigében lehet a legjobban élni Itáliában. Immár a második évben választják az észak-olaszországi Trento városát az ország legélhetőbb településévé.





Immár a második évben választják az észak-olaszországi Trento városát az ország legélhetőbb településévé. A vizsgálatot tizenharmadik alkalommal az ItaliaOggi című napilap és a La Sapienza római egyetem végezte.

Trentino Alto Adigében lehet a legjobban élni Itáliában. A közel száztizenhétezer lakosú tartományi székhely, Trento vitte el a pálmát, második az ugyanitt található Bolzano lett, és északolasz a harmadik helyezett Pordenone (Friuli Venezia Giulia), a negyedik Reggio Emilia és az ötödik Belluno is (Veneto).

Trento 1999 óta az első tíz között van a legjobb életszínvonalat nyújtó olaszországi városok rangsorában. A felmérés többek között az adott város és megyéje foglalkoztatási piacát vizsgálta meg, valamint a környezetvédelem, üzleti élet, népességszaporulat, bűnözés, iskolázottság, szabadidős lehetőségek, egészségügyi ellátás szerint osztályozta a mindennapi életminőség szintjét.

A megvizsgált százhárom város közül a legutolsó a szicíliai Trapani lett, mely a tavalyi századik helyről rontott tovább. Utolsó előttiként Nápoly végzett az utcáin tornyosuló hulladék miatt.

Az ItaliaOggiban megjelent eredmények azt mutatják, hogy 2010-hez képest ötvenötről negyvenötre csökkent azoknak a városoknak a száma, melyek "jó vagy elfogadható" életminőséget kínálnak. Negyvennyolcról ötvennyolcra emelkedett azoké, ahol az életszínvonal csak "elégséges".
Az északolasz városok messze felülmúlják déli társaikat, de szakadék támadt Itália fejlett északkeleti és az életszínvonalban lemaradt északnyugati része

között is. Javult a helyzet az 51. Rómában (mely tavaly 57. volt), a 46. Milánóban (49) és a 47. helyre feljövő Torinóban (51.). A tavalyi 21. helyezésről a 40-re süllyedt Bologna, és Firenze is a korábbi 31. helyett a 42. helyen végzett. 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play