Átfogó Botero-kiállítás Bécsben

2011. december 24.

print

Átfogó Botero-kiállítás Bécsben

Ausztria első átfogó Botero-kiállítása látható október 12-től a Bank Austria Kunstforumban. A hetven festményt felölelő tárlat a kolumbiai festő és szobrász teljes életművét bemutatja, benne a nagy port felkavaró Abu-Ghraib-ciklussal. A kiállítás október 15-én bezár!

Ausztria első átfogó Botero-kiállítása látható október 12-től a Bank Austria Kunstforumban. A hetven festményt felölelő tárlat a kolumbiai festő és szobrász teljes életművét bemutatja, benne a nagy port felkavaró Abu-Ghraib-ciklussal.
A magát a legkolumbiaibb kolumbiai festőnek tartó Fernando Botero opulens, már-már felfújtnak tűnő figuráival – amelyek a precíz ábrázolásnak és szubtilis színezésnek egyaránt ellentmondanak – ötven éve ejti ámulatba a világot, és folyamatosan arra kényszeríti a művészettörténetet, hogy megkérdőjelezze saját értékrendjét.A látszólag vidám és ártatlan jeleneteket ábrázóló csendéletek, aktok és portrék mind-mind visszautalnak Botero dél-amerikai származására és tele vannak rejtett rafinériákkal és kétértelműséggel.
A festményein megörökített jelenetek mintha egy másik korból származnának, és hazája művészeti hagyományainak megfelelően tele vannak melankóliával és nosztalgiával. Úgy tűnik, mintha Botero figurái egy anakronizmus foglyai lennének: léteznek, anélkül, hogy különösebben elgondolkodnának az élet értelméről, elszigeteltnek, magukba fordultnak látszanak.
Botero számos festményén felfedezhetők ugyanakkor a fenyegetés metaforái is – kitörő vulkánok vagy összedőlő házak –, amelyek a látszólagos idillt veszélyeztetik.A különböző fejezetekbe rendezett tárlaton – dél-amerikai mindennapok, katolicizmus, bikaviadal, a művészettörténet leghíresebb festményeinek parafrázisai – mellett látható lesz a kolumbiai művész nagy port felkavaró Abu-Ghraib-ciklusa is 2004-2005-ből, amellyel Botero a mindennapok politikai történéseit is feldolgozta művészetében.

2011. október 12.-2012.január.15.
Fernando Botero - Bank Austria Kunstforum
1010 Bécs, Freyung 8.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play