A francia Riviéra festői szépségű városa azt szeretné, hogy a turisták nyáron ne menjenek oda

2024. augusztus 18.

print Hetedhétország.hu

A francia Riviéra festői szépségű városa azt szeretné, hogy a turisták nyáron ne menjenek oda

Az egykor álmos halászfalu, a francia Riviéra e festői szépségű városa mára a Földközi-tenger egyik legzsúfoltabb nyári célpontjává vált.





Az Utazási és Idegenforgalmi Világtanács szerint Franciaország idén is megtartja a világ legnépszerűbb nemzetközi látogatói célpontjának első helyét. Mi több, Franciaország 2025-ben is a leglátogatottabb ország marad, több mint 93 millió nemzetközi utazót vonzva.

Ez a népszerűség azonban számos kihívással jár. Franciaország legnépszerűbb helyszínei közül néhány szenved a túlzott turizmus hatásaitól; egyes esetekben a látogatók száma a törékeny természeti környezet pusztulásával fenyeget. A francia kormány tervet dolgozott ki a fenntartható turizmus előmozdítására - egy zöldebb szállodai besorolási rendszer létrehozásával, a kerékpáros infrastruktúra javításával és a tömegközlekedésbe való beruházással.

Bár a tervet 10 év alatt vezetik be, nagyszabású intézkedések már folyamatban vannak:

  • 2023-ban a francia kormány betiltotta a belföldi repülőjáratokat azokba a célállomásokba, amelyek vonattal két és fél óránál rövidebb idő alatt elérhetők,
  • és idén nyáron kipróbálta a 16-27 évesek számára a havi 49 eurós vonatbérletet, amely korlátlan utazást biztosít a TER regionális vasúthálózaton és a helyközi vonatokon országszerte, de nem vonatkozik a gyorsabb TGV-járatokra.

„Sok minden történik” - mondja a BBC-nek adott intejújában Marine Teste, az Atout France, a francia turizmusfejlesztési ügynökség PR-ért felelős vezetője. „Az Atout France zöldebb szállodák országos rangsorában már a franciaországi szállodák több mint 80%-a vesz részt. Van egy olyan terv is, amely az ország kerékpárútjainak fejlesztésére irányul, hogy 2030-ra Európa első számú kerékpáros úti céljává váljon, és népszerűsítjük a kevésbé ismert úti célokat vagy a neves úti célok felfedezésének alternatív módjait.”

Franciaország számos részét, például híres levendulamezőit minden nyáron elözönlik a turisták. A regionális idegenforgalmi hivatalok arra biztatják a látogatókat, hogy kerüljék el az olyan forró pontokat, mint a sokat instagramozott Sénanque apátság és a környező levendulamezők Provence-ban, vagy a normandiai Etretat mészkősziklái, amelyeket a Netflix Lupin című sikersorozatának népszerűségének köszönhetően az utóbbi időben elözönlöttek a látogatók.

Azt tanácsolják, hogy a turisták látogassanak el inkább hasonló alternatívákhoz, például a déli Auvergne-Rhône-Alpes megyében, Drôme megyében található Valaurie középkori faluba és a kevésbé ismert levendulamezőkre, vagy kerüljék az utazást a nyári főszezonban.

Etretat-ban a városi tanács eltávolított egy sziklafal tetején lévő parkolót, hogy elrettentse az embereket attól, hogy csak a fotózás kedvéért térjenek be, és kerítést épített az erodálódó táj védelmére. A marseille-i Calanques Nemzeti Parkot a főszezonban részben lezárták a látogatók elől, hogy csökkentsék a tengerszennyezést és megvédjék a mészkőből épült öblök érzékeny ökoszisztémáját. Nizza a téli menetrendet erősíti, és arra ösztönzi az embereket, hogy a városnézést kombinálják a déli Alpokban, a várostól kevesebb mint 50 km-re fekvő síeléssel.

És ott van St-Tropez, a világ talán leghíresebb halászfaluja, amely nem túl finom módon arra ösztönzi a turistákat, hogy a főszezonban ne látogassanak el.

A francia Riviérán, Marseille és Nizza között félúton fekvő St-Tropez a 20. századig, amikor a bohém művészek, majd később a filmcsillagok vonzódtak a provence-i szépséghez, alig volt több egy csendes, nehezen megközelíthető földnyelvnél. Az elmúlt évtizedekben ez az egykor álmos halászközösség luxusparadicsommá alakult - és eközben a Földközi-tenger egyik legzsúfoltabb nyári célpontjává vált, mivel

július és augusztus között naponta több mint 80 000 látogató özönlik a 4000 fős településre.

St-Tropez-ben, a város a túlzott turizmus miatt elvesztette varázsát. „Túlságosan a pénzről szól” - mondják a helyiek. „Une machine à fric” (pénzgép), mondanánk franciául. Ez szomorú, mert végül is St-Tropez egy békés úti cél, amely a természetről, a friss levegőről, a jó fürdőzésről, az egyszerű rozé borról és a pétanque-ról szól.

Frédérique Chagnon-Lecomte idegenvezető egyetért azzal, hogy St-Tropez más hely a főszezonban: „Ha nyáron jönnek, akkor látják a napfényt, az éttermeket, a strandklubokat... de ennyi. Nem utáljuk a főszezont, mert ez teszi lehetővé a túlélést, de fontos megérteni, hogy ez csak egy része St-Tropez képének. Boldogok vagyunk nyáron, amikor zsúfolt, de szeretjük a téli időszakot is, amikor visszakapjuk a falunkat.”

A St-Tropez látogatóinak megoszlását célzó törekvés része, hogy a július és augusztus helyett egész évben új eseménynaptárral várja a látogatókat. Ott van a vitorlásszezon, amely a szeptemberi látványos Les Voiles de St-Tropez-ben (2024. szeptember 28. - október 6.) csúcsosodik ki; a La Grande Braderie dizájnerpiac októberben; a Marathon du Golfe de St-Tropez (2025. március 30.); a történelmi Bravades fesztivál májusban, amely a város védőszentjét ünnepli; és számos gasztronómiai esemény.

Az idegenforgalmi hivatal azon is dolgozik, hogy a szezonon kívüli tevékenységekhez, például a várost a Pampelonne stranddal összekötő 10 km hosszú tengerparti túraútvonalon a St-Tropez-félsziget körül túrázni lehessen.

Még azok az utazók is, akik már többször jártak St-Tropez-ben, találnak valami újat és üdítő élményt a tavaszi vagy őszi látogatásban. A fullasztó tömeg és a hőség nélkül időt és teret nyerhetünk a csendes strandok, a gazdag történelem és a büszke, szenvedélyes helyiek felfedezésére.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play