Spanyolország eltörli az olívaolaj áfáját

2024. június 23.

print Hetedhétország.hu

Spanyolország eltörli az olívaolaj áfáját

Júliustól az olívaolaj felkerül az "alapvető termékek" listájára, válaszul a meredeken emelkedő árakra.





A spanyol kormány a meredeken emelkedő árakra reagálva eltörölte az olívaolaj áfáját. Júliustól az olívaolaj felkerül az "alapvető termékek" listájára - jelentette be pénteken a madridi pénzügyminisztérium. Az intézkedés nemcsak a spanyol fogyasztók terheit enyhíti, hanem "támogatja az olívaágazatot és az országunk számára oly fontos termék fogyasztását" - mondta egy kormányszóvivő.

Az "alapvető fontosságú áruk" közé tartozik a kenyér, a gyümölcs és a zöldség. Az áfakulcs itt általában 4 százalék - magas infláció idején ez nulla százalékra csökkenthető.

A madridi kormány tavaly már csökkentette az olívaolaj áfakulcsát tízről öt százalékra. Az árak azonban tovább emelkedtek, idén májusban 63 százalékkal nőttek az előző év azonos hónapjához képest. Az árszint mostanra megháromszorozódott a 2021. januári árakhoz képest.

Az áremelkedés fő oka, hogy Spanyolországban és más országokban az elmúlt években az aszályok miatt gyenge volt az olívaolaj betakarítása.

Spanyolország adja a világ olívaolaj-termelésének mintegy 50 százalékát, és Görögországgal együtt a világon a legmagasabb az egy főre jutó fogyasztás, évente mintegy 14 liter. 

(Címlapfotó: MTI/Vasvári tamás)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play