Újra megnyitja kapuit a görögországi Nafplio Bourtzi-sziget erődje

2023. augusztus 4.

print Hetedhétország.hu

Újra megnyitja kapuit a görögországi Nafplio Bourtzi-sziget erődje

Bourtzi, apró erődsziget Nafplio legtöbbet fényképezett pontja.





A peloponnészoszi Nafplio kikötőjének közepén fekvő Bourtzi apró erődsziget 2023. augusztus 5-től újra megnyílik a nagyközönség előtt.

A műemlék átfogó restauráláson és karbantartáson esett át, amelynek során a fogyatékkal élők számára is hozzáférhetővé tették, miközben megőrizték az erőd minden autentikus részét.

A látogatók hétfőtől vasárnapig minden nap 9 és 20 óra között fedezhetik fel az erődöt.

Augusztus 17-ig a belépés ingyenes. Augusztus 18-tól a látogatóknak jegyet kell váltaniuk. A jegyek árát azonban még nem hozták nyilvánosságra.

Bourtzi erőd

A velenceiek által épített erődítményt egészen 1865-ig használták védelmi célokra. Antonio Gambello bergamói építész tervezte 1471-ben. Az építkezést azonban már Brancaleone mérnök fejezte be.

Eredetileg kis várként szolgált, ahol egy hóhér lakott, és ahol a foglyokat kivégezték.

A "Bourtzi", a török-arab nyelvből származik, és "szigeti erődöt" jelent, ahol a Palamidi várral együtt Nafplio védjegye.

Az erődöt úgy tervezték, hogy illeszkedjen a sziget keskeny alakjához. A középpontot egy durva hatszög alakú torony foglalja el, amelynek két oldalán, alacsonyabb szinten fedett ágyúállások találhatók.

A vár belseje háromszintes, amelyeket biztonsági okokból mozgatható lépcsőkkel kötöttek össze. A vízellátás egy nagy, kör alakú víztartályból történt, amely a pincében, a torony alatt helyezkedett el.

Északról és délről is volt bejárat. Az északkeleti oldalon egy kis kikötőt alakítottak ki, hogy biztonságosabban lehessen megközelíteni az erődöt.

Az erőd és a tengerfal között egy keskeny átjáró volt, amelyet lánccal lehetett lezárni, hogy megvédjék a kikötőt az ellenséges hajóktól.

Az erőd számos, különböző korokból származó átalakítás és javítás nyomait viseli magán.

Az oszmánok az erődöt az úgynevezett "porporellával" vették körül, amely egy tenger alatti, kövekből épített barikád volt, hogy a nagy hajók számára lehetetlenné tegye a megközelítést.

A 18. században a velenceiek folytatták a Bourtzi kiegészítéseit. Megemelték a központi torony magasságát, és szinte az egész szigetet védelmi állásokkal fedték be.

A görög forradalom idején a Bourtzi Casteli vagy Thalassopyrgos (görögül tengeri torony) néven volt ismert. Itt keresett rövid időre menedéket a görög kormány 1826-ban, amikor a lázadó nemzet polgárháborúba került. 1860-tól itt végezték ki a Palamidi erődben őrzött foglyokat. 

1935-ben Wolf Schäffer német építész átalakításai után szállodává alakították át.

Az 1970-es évek óta turisztikai célokat szolgál, a városból kishajóval érhető el.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play