A világ legnagyobb olasz reneszánsz kiállítása nyílik a Louvre-ban

2023. június 6.

print MTI/Hetedhétország.hu

A világ legnagyobb olasz reneszánsz kiállítása nyílik a Louvre-ban

Hat hónapig lesz megtekinthető, miközben a Capodimonte Múzeumot felújítják.





A világon a legnagyobb, olasz reneszánsz remekműveket bemutató kiállítás nyílt Párizsban: a Louvre múzeuma a saját gyűjteményével együtt állítja ki a nápolyi Capodimonte Múzeum mintegy hetven remekművét.

A Nápoly Párizsban című tárlat a Louvre-on belül három helyszínen - a Nagy Galéria nevű folyosón, a Kápolnateremben és az Órateremben - hat hónapig lesz megtekinthető, miközben az Itália egyesítése előtti időkből a Farnese, a Bourbon és Bonaparte-Murat családoktól származó gyűjteménnyel rendelkező Capodimonte Múzeumot felújítják. A Nápolyból érkező hetven festményt a XV. és XVI. századi olasz festészetnek a Louvre-ban található több száz remekművével együtt állítják ki.

Láthatók az 1515 és 1535 között Velencében, Rómában és Firenzében készült legszebb portrék, figyelemre méltó aktok, és Caravaggio, Masaccio, Bellini, Ribera és a Parmigianino néven ismert Filippo Mazzola, valamint Tiziano, Carracci és Reni remekművei is.

Sylvain Bellenger, a nápolyi múzeum igazgatója, a párizsi tárlat egyik kurátora az AFP hírügynökségnek elmondta: a tárlaton a Louvre-nak az egyensúlyt és a finomságot kereső római és bolognai iskolára koncentráló olasz barokkja szembesül a drámaiságon és a látványosságon alapuló nápolyi barokkal.

Míg a Louvre "nagyon gazdag XVI. századi velencei festményekben, például Tiziano vagy Veronese alkotásaiban, egy kicsit kevesebb Tintorettóval és kevés Bellinivel bír", akinek a munkáiból viszont a Capodimonte Múzeum "a világ egyik legjelentősebb gyűjteményével" rendelkezik - mondta a másik kurátor, Sébastien Allard, a Louvre festészeti osztályának igazgatója. 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play