Szenzációs felfedezésre bukkantak Erdélyben egy református templomban

2022. november 25.

print MTI/Hetedhétország.hu

Szenzációs felfedezésre bukkantak Erdélyben egy református templomban

Erdély vélhetően legrégibb máig fennmaradt tetőszerkezetét azonosították Magyarvistán.





A 13. század végén épült templomban a budapesti Teleki László Alapítvány a magyar kormány által létrehozott és finanszírozott Rómer Flóris-terv keretében végeztetett dendrokronológiai vizsgálatokat. A fák évgyűrűinek vizsgálatán alapuló kormeghatározási módszerrel állapították meg, hogy a templomhajó egykori famennyezete és tetőszerkezete, valamint az azokat alátámasztó oszlop és mestergerenda 1330-ban épült.

A műemékvédők jelenlegi ismeretei szerint a magyarvistai Erdély máig fennmaradt legrégibb tető-, illetve födémszerkezete.

1330-ból származó tölgy mestergerenda a Kolozsvártól 14 kilométerre fekvő kalotaszegi Magyarvista református templomában 2022. november 24-én. (c) MTI/Kiss Gábor

A Kolozsvártól 14 kilométerre fekvő település templomában 2022 őszén végezte a dendrokronológiai vizsgálatokat a csíkszeredai Anno Domini Dendrolab csapata. A vizsgálat és az azt követő laboratóriumi elemzés során bebizonyosodott, hogy a templomhajóban hosszában, középen futó mestergerenda, és az azt alátámasztó faragott oszlop 14. századi, mégpedig az 1320-30-as évek fordulójáról származik. Az egyik gerendáról megállapították, hogy 1329-1330 telén kivágott tölgyfából készült.

A kutatások során újabb freskók és régészeti leletek is előkerültek. 

Mivel olyan gerenda korát sikerült pontosan meghatározni, amelynek a falba ékelődő végét azzal a vakolattal vakolták be, amelyikre a falképek is kerültek, megállapítható, hogy a falfestmények nem lehetnek 1330-nál korábbiak.

A felfedezés a magyarvistaihoz hasonló falképek kormaghatározásában is kiemelkedő jelentőségű. A Krónika.ro portálon megszólaltatott Kiss Lóránd falképrestaurátor elmondta, ez olyan mint amikor sötétben tapogatóznak, és egyszer csak valaki felgyújtja a villanyt.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play