A finn városokban minden nap lejátsszák az ukrán himnuszt az orosz turistáknak

2022. augusztus 22.

print Hetedhétország.hu

A finn városokban minden nap lejátsszák az ukrán himnuszt az orosz turistáknak

Nem örülnek az oroszok.

 




Miután Sanna Marin finn miniszterelnök azt javasolta az EU-nak, hogy szinte teljesen szüntessék be a schengeni vízumok kiadását az orosz turistáknak, néhány finn határ menti település kreatívan mutatja ki tiltakozását az ukrajnai háború ellen - írja a themayor.eu.

Lappeenranta városa például, amely az orosz határ közelében fekszik, és hagyományosan erős turisztikai mágnesként vonzza a szomszédos országból érkező kirándulókat, elkezdte minden este lejátszani az ukrán himnuszt a városházáról.

Az orosz agresszió elleni finom (vagy nem is annyira finom) tiltakozásnak ez a formája több mint érdekes, mert ha az orosz turisták a közelmúltig valahol Európában több mint szívesen látták őket, akkor az éppen Lappeenranta volt. A helyi gazdaság alapvetően alkalmazkodott az orosz látogatókhoz, akik nemcsak városnézésre, hanem vásárolni is jönnek.

"A cél az, hogy kifejezzük Ukrajna határozott támogatását és elítéljük az agressziós háborút"

- mondta Kimmo Jarva, Lappeenranta polgármestere az AFP-nek.

A közelmúltbeli fejleményeket figyelembe véve több ország is úgy döntött, hogy korlátozásokat vezet be az oroszokkal szemben. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a finn állampolgárok 58 százaléka támogatja az oroszok vízumkiadásának korlátozását.

A finn külügyminiszter már be is mutatott egy tervet az orosz állampolgárok számára kiadott turistavízumok korlátozására. Ennek ellenére a hatóságok még nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot az ügyben.

Közben a közeli Imatra városa is az ukrán himnuszt használja arra, hogy elrontsa az orosz turisták kedvét, ugyanakkor tiszteletben tartja a látogatáshoz való jogukat, amennyiben rendelkeznek erre jogosító vízummal.

Imatra esetében az ukrán himnuszt a népszerű látványosságnál, az Imatrankoski zuhatagoknál - a szokásos Jean Sibelius, a legjelentősebb finn zeneszerző zeneszáma helyett - rakják be. Állítólag az orosz turisták nem voltak túl boldogok, amikor ezt hallották.

(Címlapfotó: Imatrankoski zuhatag,  Imatra egyike azoknak a finn határ menti városoknak, amelyek rendszeresen fogadnak orosz turistákat (c) flickr/Ninara)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play