Oktoberfest helyett csak öten sörözhetnek Münchenben

2020. szeptember 21.

print MTI

Oktoberfest helyett csak öten sörözhetnek Münchenben

A bajor fővárosban a világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest idén a világjárvány miatt elmarad. Azonban sokan igyekeznek privát szervezésű összejövetelekkel, közösségi sörözésekkel pótolni a fesztivált.





A fertőzöttek számának emelkedése miatt szigorítják a koronavírus-járvány lassítását célzó korlátozásokat Münchenben.

Az egyik új szabály, hogy a belváros több részén, így például a világhírű Marienplatz és a Viktualienmarkt területén, valamint valamennyi sétálóutcában az orrot és a szájat takaró maszkot kell viselni, és nemcsak menet közben, hanem álló vagy ülő helyzetben is.

Bevezetik azt is, hogy legfeljebb öt ember, vagy két háztartás tagjai tartózkodhatnak együtt magánterületen és vendéglátóhelyen egyaránt. A privát rendezvényeken - például születésnapi ünnepségen, esküvőn, keresztelőn vagy temetésen - zárt térben maximum 25, a szabad ég alatt pedig 50 ember tartózkodhat együtt. A sport- és kulturális rendezvényekre egyelőre nem vonatkozik ez a korlátozás.

A csütörtöktől érvényes szigorításokat azért vezetik be, mert az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek száma az utóbbi hét nap alatt meghaladta a százezer lakosonkénti ötvenet. Ez az a határérték, amely felett a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint pótlólagos járványlassító intézkedéseket kell bevezetni.

Münchenben a hétfői adatok szerint százezer lakosra vetítve 55,9 igazolt fertőzést regisztráltak az utóbbi hét napon. "Szeretném, ha (...) nem nálunk lenne az ország legnagyobb járványgóca" - fogalmazott a válságstáb ülése után Dieter Reiter, az 1,47 millió lakosú város főpolgármestere.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter berlini sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva rámutatott, hogy a bajor fővárosban éppen megkezdődött volna a világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest, amely idén a világjárvány miatt elmarad. Müncheni információk szerint azonban sokan igyekeznek privát szervezésű összejövetelekkel, közösségi sörözésekkel pótolni a fesztivált, főleg fiatalok. Ez nagyban hozzájárulhatott a SARS-Cov-2-fertőzések számának meredek emelkedéséhez, és indokolttá tette a szigorításokat - fejtette ki a miniszter, arra kérve a münchenieket, hogy próbálják meg néhány hónapig még mellőzni a nagyobb társas rendezvényeket.

Markus Söder bajor miniszterelnök szintén hétfőn tartott müncheni tájékoztatóján további szigorításokat helyezett kilátásba a járványhelyzet esetleges romlásának esetére. Mint mondta, megfontolandó a többi között az alkoholfogyasztás korlátozása. Aláhúzta: mindent meg kell tenni a napközbeni gyermekellátás, az oktatási rendszer és a gazdaság működőképességének fenntartásáért.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play