Elveszítheti a Fertő tó a Világörökség címet

2020. augusztus 8.

print Hetedhétország.hu

Elveszítheti a Fertő tó a Világörökség címet

A Fertőrákosra tervezett turisztikai létesítmények súlyosan veszélyeztetik a természeti értékeket.





Az UNESCO Világörökségi Központjának segítségét kéri 30 civil szervezet, köztük osztrák és magyar egyesületek a Fertő tó magyar oldalán megvalósuló turisztikai fejlesztéssel kapcsolatban. A memorandum célja, hogy a természetvédelmi szabályoknak megfelelő, azokkal arányos projekt valósuljon meg - tudta meg az ORF.

A nyilatkozat, amelyet összesen 20 ország természetvédelemmel foglalkozó szervezetei jegyeznek, aggodalmát fejezi ki az UNESCO világörökségi listáján szereplő Fertő/Neusiedler See kultúrtáj jövőjével kapcsolatban. Az aláírók véleménye szerint a Fertőrákosi öbölbe tervezett turisztikai létesítmények veszélyeztetik a terület kiemelkedő egyetemes értékét.

Az aláírók, köztük az osztrák Freunde des Neusiedlersees, a Riverwatch Austria és a magyar Fertő tó Barátai Mozgalom arra kérik az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetét, hogy működjön együtt a projektben érintett magyar és osztrák kormányokkal annak érdekében, hogy a Fertő tavon egy természetbarát, a helyi lakók érdekeire épülő, arányos fejlesztés valósuljon meg.

A civilek emlékeztetnek, hogy korábbi tiltakozásaik ellenére ismét építési engedélyt kapott a Fertő-partra tervezett, 4 csillagos szálloda terve. Álláspontjuk szerint a fejlesztések nincsenek összhangban az UNESCO Világörökségi helyszínek számára kidolgozott működési útmutatóval. Úgy látják: a döntéshozók a beruházás elindítása előtt nem vizsgáltak alternatív fejlesztési lehetőségeket, a fejlesztések határon átnyúló hatásait, és a helyi közösségek sem vettek részt átlátható módon a tervezési szakaszban.

Az aláírók mindezek miatt arra kérik az UNESCO Világörökségi Központját, a Fertő/Neusiedler See kultúrtájat vegye fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

(Címlapfotó: Fertő tó (c) Österreich Werbung/Nina Baumgartner)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play