» Franciaország

» Franciaország »

Franciaország 10 legjobb ételfesztiválja


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Franciaország 10 legjobb ételfesztiválja


La Fête du Citron, Menton

2023. Február 11-26.

Győzd le a téli szomorúságot egy kirándulással Franciaország egyik legnaposabb városába: Menton híres a citromról, amely a Côte d'Azur eme sarkában uralkodó mikroklímában virágzik. A város minden februárban két héten át 150 tonna narancsból és citromból készült hatalmas szobrokkal ünnepli a citrusféléket, amelyeket a végén eladnak a helyieknek lekvárkészítésre. Az idei év témája a rock és az opera, és sétákat szerveznek a ligetekbe, a helyiek ételstandokat, különleges menüket az éttermekben, valamint látogatásokat a város számos botanikus kertjébe. A csúcspont azonban a karnevál, amelyen hatalmas, gyümölcsökkel díszített kocsik, valamint a világ minden tájáról érkező tánc- és zenei csoportok vonulnak fel.

fete-du-citron.com

Foire au Boudin, Mortagne-au-Perche, Normandia

2023. március 16-19.

A fekete puding Mortagne-au-Perche helyi specialitása.

Ez a normandiai vidék mélyén található lenyűgöző vásár azoknak szól, akik kedvelik a felvágottakat. A Mortagne-au-Perche-i Foire au Boudin rendezvényen Európa minden tájáról érkező kézművesek gyűlnek össze, hogy megünnepeljék a legkifinomultabb kolbászféléket, a fekete pudingtól kezdve, amelyről a település híres, a fehér pudingon, a pörköltön és a felvágottakon át. A több tucatnyi kiállító élelmiszertermelő Franciaország legjobb sajtjait, borait, almaborát és szeszes italait is bemutatja. Séf- és pékbemutatókat is tartanak, de a legkülönlegesebb látványosság az a verseny, amelyen a helyiek méteres fekete pudingok elfogyasztásáért versenyeznek a tömeg éljenzése közepette.

foire-au-boudin.fr

Fête de l'Omelette Géante, Bessières, Occitanie

2023. Április 8-10.

Állítólag a Bessières-i óriás omlettfesztivált Napóleon egy, a városhoz közeli panzióban tett látogatása ihlette, ahol olyan finom omlettet szolgáltak fel neki, hogy ragaszkodott hozzá, hogy a séf készítsen egy óriás omlettet a hadseregének. Lehet, hogy a történetben nem sok igazság van, de ez az alkalom önmagában is legendává vált. A húsvéthétfői (április 10.) fő esemény azzal kezdődik, hogy önkéntesek - akik közül sokan az Óriás omlett lovagjainak globális testvériségéhez tartoznak - 15 000 tojást törnek fel; ezeket aztán fűszerezik, felverik és egy négyméteres serpenyőben, egy máglya fölé állítva megsütik. A meglepően finom omlettet, amely a keverés után inkább rántottára hasonlít, ezután ingyenesen szolgálják fel a 2000 fesztiválozónak, és ezzel a globális közösséget ünneplik, amely Bessières-t hat másik óriás omlettfesztivállal kapcsolja össze világszerte, Belgiumtól Új-Kaledóniáig.

omelettegeante.fr

Festival International de la Soupe, Lille

2023.Május 1., 15:00-22:00

A lille-i Wazemmes negyed egész évben a kultúrák olvasztótégelye, a piacán számtalan konyhát kínálnak a világ minden tájáról - a latin-amerikaiaktól a libanoniakig. A negyed minden tavasszal összejön, hogy a Festival International de la Soupe keretében ünnepelje multikulturalizmusát. Ez a vibráló fesztivál a piactéren zajlik, és mintegy 60 különböző standon kínálnak leveseket a világ minden tájáról, valamint családok, jótékonysági egyesületek és más csoportok által készített recepteket. A legjobb elnyeri a fődíjat, a La Louche d'Or-t - az aranykanalat. A söröket hordószámra kínálják, valamint számos nemzetközi zenei együttes játszik az indiai doboktól a nagyzenekari fúvósokig.

lalouchedor.com

Féria du Melon, Cavaillon, Provence

Július közepe 

A Luberonban a nyár folyamán rengeteg finom gyümölcs érkezik a piacokra, de a legnagyobb felhajtást a Cavaillon-dinnye váltja ki. A charentais-i dinnye e fajtáját a 15. század óta termesztik a városban, és a Féria du Melon keretében a látogatókat kóstolókkal, a termelők gazdaságainak megtekintésével, kiállításokkal, versenyekkel és karnevállal várják. Eközben a helyi céh - a Cavaillon dinnye lovagjainak testvérisége - a napsütéses gyümölcsök kóstolásával foglalkozik, hogy megtalálja a győztes termelőt. A dinnyeevés mellett a hétvége egyik fő fénypontja a 100 camargue-i ló utcai futása.

avignon-et-provence.com

Roscoffi hagymafesztivál, Bretagne

Augusztus közepe

A Bretagne északi partvidékén fekvő, csinos kikötőváros, Roscoff híres exportcikkével büszkélkedhet: a hagymával. A 19. század végén és a 20. század elején az úgynevezett "Onion Johnnies" (Hagyma-Johnni) a kerékpárjuk kormányáról árulták a híres hagymát házról házra Nagy-Britanniában, és így alakult ki a franciák sztereotip hagymás képe. Bár a Brexit véget vetett ennek a hanyatló hagyománynak, a finom rózsaszín hagyma még mindig nagy becsben tartott termék a környéken, és az augusztus közepén megrendezett élénk fesztiválon sokféle formában ünneplik. Hagymafűző versenyek, farmlátogatások, breton zene és tánc, valamint hatalmas üstökben főzött konfitált hagyma, amelyet a helyi specialitással, a galette-saucisse-szal, a hajdina palacsintába csomagolt kolbásszal tálalnak.

oignonderoscoff.fr

La Fête de la Figue, Solliès-Pont, Provence

2023. Augusztus 25-27.

A Var-völgyi Gapeau-völgy híres fügeültetvényeiről.

Solliès-Pont városa a Var-völgyben található Gapeau-völgyben híres fügeültetvényeiről, ahol évente mintegy 2500 tonna gyümölcs terem, ami a teljes franciaországi fügetermés 75%-át teszi ki. A fák a bőséges napsütésben és a Gapeau folyó vizében, valamint a 700 méter magas Mont Coudon hegység által védett helyen fejlődnek. A szüret minden évben augusztusban kezdődik, amikor a város hatalmas ünnepséget rendez a Fête de la Figue alkalmából. Napközben a látogatók számos standon nézelődhetnek, ahol friss fügét, főként a Violette fajtát, valamint tortákat, lekvárokat, likőröket és számtalan provence-i specialitást árulnak. Főzési bemutatókat és a völgyet bejáró fügeösvényeket is tartanak, de a fő esemény a város központi, platánfákkal árnyékolt terén megrendezett nyitóvacsora. A négy fogás mindegyikén szerepel valamilyen módon a füge, miközben egy energikus coverzenekar játszik, és a helyiek táncolnak a téren egészen az éjszakába nyúlóan.

ville-sollies-pont.fr

Fête de la Chataigne, Collobrières, Provence

2023. Október 15., 22. és 29.

A Saint-Tropez-től mindössze egy órányira a szárazföld belsejében, a Massif des Maures parafatölgy- és gesztenyeerdőiben fekvő Collobrières kisváros sokkal rusztikusabb, mint a Côte d'Azur. A gesztenyéjéről híres város októberben három vasárnapon át ünnepli a szüretet, felvonulásokkal, koncertekkel és egy piaccal, ahol a gesztenyetermékek széles választékát kínálják az édes gesztenyemasszától a likőrig. Számos termelő a gesztenyét parázson süti, és ennek finom illata tölti be a levegőt. A helyi éttermek az utcán, a sárguló platánfák alatt terítik meg asztalaikat, és a gesztenyéből és vaddisznóból készült hagyományos daube-pörköltet szolgálják fel - ez az egyik módja annak, hogy kordában tartsák a káros populációt.

visitvar.fr

Fête du Piment, Baszkföld, Nouvelle-Aquitaine

2023. Október 28-29.

Chilipaprikák díszítik a házakat Espelette-ben.

A franciák nem kedvelik a csípős chilipaprikát, de a piment d'Espelette gyengédebb csípősségét kedvelik. Először a 16. században hozták a területre Mexikóból, és azért vált népszerűvé, mert a Pireneusok lábánál, Saint-Jean-de-Luz-tól fél órányira a szárazföld belsejében található meleg, ugyanakkor párás éghajlaton virágzik. Az évente megrendezett Fête du Piment a szüreti szezon végét jelzi, és koncertek, felvonuló zenekarok és baszk táncok, valamint kóstolók, főzőműhelyek, italpartik és bankettek élénk keveréke, ahol a helyiek mind a baszk vidék hagyományos, vörös és fehér ruháiba öltöznek.

espelette-paysbasque.com

Fête de la Dinde, Licques, Hauts -de -Franciaország

December közepe

A Calais-tól mindössze fél órányira belföldön fekvő Licques apró városkája a baromfiról híres, mióta a helyi apátság szerzetesei a 17. században elkezdték a pulykatenyésztést. A helyiek és a 80 baromfitenyésztő (a valamivel több mint 1600 lakosú településen) minden évben megünneplik ezt a történelmet. A fő esemény a la potée-vel, a forró fazékkal kezdődik - egy hatalmas, tűzrakóhelyen melegített üstben ízletes, melengető pulykalevest szolgálnak fel a résztvevőknek. A helyi termelők élő pulykákat hoznak, amelyeket a gyerekek terelnek az utcán, majd a többi regionális ételkülönlegességet képviselő testvériségek (céhek) felvonulása következik, és mindenki megáll forralt borra és fűszeres csirkeszárnyakra az út mentén lévő standoknál. Az együttes egy hatalmas sátorban gyűlik össze, ahol a sült pulykából és sült krumpliból álló ünnepi lakomát szolgálják fel. Az ünnepi időszakra élelmiszer-piacon a baromfitól kezdve a sajtokon át a borokig mindent kínálnak.

licques-volailles.frGPS: 46° 36′ 12.0744″, 1° 53′ 18.0006″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward