A koronavírus-járvány miatt megnőtt az esély, hogy hirtelen szembe találjuk magunkat egy vadmalaccal

2020. április 25.

print MTI/Hetedhétország.hu

A koronavírus-járvány miatt megnőtt az esély, hogy hirtelen szembe találjuk magunkat egy vadmalaccal

A koronavírus-járvány miatt sokan keresnek ritkán járt területeket kirándulásra, ahol nagyobb esély van a találkozásokra is a vaddisznókkal.





A népszerű turistautaktól a vaddisznók többnyire távol tartják magukat, azonban a jelenlegi korlátozások miatt sok turista keres ritkán járt területeket kirándulásra, sportolásra vagy kutyasétáltatásra. Így pedig megnő a nem kívánt találkozások esélye is a vaddisznókkal.

Érdemes ezért különösen elővigyázatosnak lenni a vaddisznókkal a tavaszi ellési időszakában, mivel a kocák ilyenkor készek meglehetősen harciasan védelmezni kicsinyeiket a vélt vagy valós fenyegetésekkel szemben.

Az erdészek azt tanácsolják az erdőjáróknak, hogy csak a kijelölt turistautakat használják és kerüljék a nagyon sűrű, bozótos területeket.

Váratlan találkozás esetén a legjobb megállni és óvatosan elhátrálni a vaddisznótól, nem ajánlott elijeszteni, mert azt támadásnak érezheti. Erdős, bozótos, disznójárta területen kutyát csak pórázon ajánlott sétáltatni, mert ha kiszagolja a vadat, akkor támadással, ugatással felbőszítheti.

A vaddisznó eredetileg a vizes élőhelyek és mocsaras vidékek lakója volt, azonban napjainkban az erdők jelentik fő élőhelyét. Jó alkalmazkodóképességű, terjeszkedő faj, mára Magyarország egész területén, sőt már az alföldi régióban is megjelenik. Táplálékát túrással szerzi meg, így az erdőben könnyen észrevehetjük jelenlétét. 5-8 centiméter hosszú nyoma puha talajon könnyen felismerhető a csülök mögötti, úgynevezett fűkörmök lenyomatáról.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play