150 éves a Kék Duna keringő

2017. január 4.

print Eurocomm-PR

150 éves a Kék Duna keringő

Százötven éves Ausztria egyik legismertebb zeneműve, a Kék Duna keringő. A jubileum alkalmából a bécsi Wienbibliothek rendezett kiállítást, amely nemcsak a darab keletkezését mutatja be, hanem egészen napjainkig tartó hatását is.





Egy régi ígéretét beváltva ifjabb Johann Strauss 1866/67 telén komponálta meg a zenetörténelem egyik legismertebb és leggyakrabban játszott művét, a Kék Duna keringőt. A darab, amely egyben az osztrák főváros zenei exportjának zászlóshajója, nem hiányozhat sem a Bécsi Újévi Koncert, sem a Bécsi Operabál programjáról.

A 150 éves jubileum alkalmából a Bécsi Városháza épületében található Wienbibliothek egy kiállítás keretében mutatja be a zenemű keletkezésének körülményeit. Sőt, leszámol azzal az időközben már tudományosan megcáfolt legendával is, hogy első bemutatásakor a darab nem aratott sikert, és csak később, külföldről kiindulva hódította meg a világot.

A Kék Duna keringő eredeti címe An der schönen, blauen Donau (A szép, kék Dunánál) volt, és a Bécsi Férfidalárda 1867-es farsangi mulatságára készült. Mivel Ausztria előtte szenvedett vereséget a porosz háborúban, így a kórusegyesület február 15-én a hagyományos bolondok napi ünnepség helyett csupán farsangi éneklést tartott. Ifjabb Johann Strauss erre az alkalomra komponálta a valcert, amelynek eredeti címe Karl Beck egyik versének hasonló sorára vonatkozik. Ebben azonban nem Bécsre, hanem szülővárosára, Bajára utal a költő. Az énekegyesület házi poétája, Joseph Weyl egy szatirikus, a korszakot kipellengérező dalszöveget írt a darabhoz, amely már első bemutatásakor nagyszerű kritikákat kapott. Azt viszont, hogy a zeneszerző a Kék Duna keringőt még ugyanabban az évben Párizsban is bemutatta, nem említik a francia lapok. Nagy közönségsikert aratott viszont valamivel később Londonban, ahol Strauss szintén vendégszerepelt.

A Wienbibliothekben 2017. május 12-ig ingyenesen látogatható kiállítás nemcsak a darab keletkezésének és ismertté válásának történetét, és érdekes részleteit mutatja be, hanem mai napig tartókihatását a kultúrára, Bécs mindennapjaira. 

Donau, so blau. 150 Jahre An der schönen, blauen Donau von Johann Strauss

Wienbibliothek im Rathaus
1010 Bécs, Bécsi Városháza, 1. em. (Felderstraße felőli bejárat)

 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play