Hightech bormúzeum nyílt Bordeaux-ban

2016. június 5.

print

Hightech bormúzeum nyílt Bordeaux-ban

2016. június 1-én megnyitotta kapuit a Cité du Vin bormúzeum, Bordeaux-ban. A monumentális élményközpontot és bormúzeumot különleges építészeti megoldásai miatt máris a borvilág Guggenheim Múzeumaként emlegetnek. A foci EB alatt különleges a múzeum borkóstolót szervez a magyar-osztrák meccsre.





Ha a francia borokra gondolunk, biztosan eszünkbe jutnak a bordeaux-i fajták. A város, amely 2007 óta az UNESCO világörökség része, afrancia borkultúra szinonimája. 2016. június 1-én megnyitotta kapuit a Cité des civilisations du vin, másnéven a Cité du Vin bormúzeum, Bordeaux-ban. A monumentális élményközpontot és bormúzeumot különleges építészeti megoldásai miatt máris a borvilág Guggenheim Múzeumaként emlegetnek. A foci EB alatt különleges a múzeum borkóstolót szervez a magyar-osztrák meccsre. 

 


A borkészítés történetének új központja egy olyan futurisztikus épület a bordeaux-i Garonne folyó partján, amely a környék borkultúrájának kapuját hivatott szimbolizálni, ugyanakkor a modern Bordeaux jelképévé is fog válni.

 




A 13 350 m²-es Cité du Vin, a bor történetének különböző korszakaiba és helyszíneire repíti a látogatókat. Ez az egyedülálló projekt univerzális és élő nemzeti kincsként ünnepli a bort és a borkészítést. A cél egy olyan múzeum létrehozása volt, ahol a látogató minden érzékszervével elmerülhet a bor és a borkészítés világában!

 




Az új központ legfontosabb eleme a 3000 négyzetméteren és 20 teremben bemutatott állandó interaktív kiállítás. A látogatók ezen a kiállításon nem egyszerű nézők, hanem mind fizikailag, mind érzelmileg aktívan átgyalogolnak a különböző témaköröket bemutató termeken. Az évezredekre visszanyúló gyártási technológia bemutatásán túl a teljes borkultúra számos különböző szempontjára világítanak rá: társadalomtudományok, történelem, földrajz, művészet, vallás, etnográfia, filozófia stb.

 




A Cité du Vin 10 emeletre oszlik. A 8. emeleten, 35 méter magasan található a „Belvedere“ elnevezésű borkóstoló büfé, ahol a pohár boruk mellett kényelmesen üldögélő látogatók elé tárul a város csodálatos látványa. A központ különböző workshopokat is kínál felnőtteknek (ahol a borkóstoláson van a hangsúly) és gyerekeknek vagy diákcsoportoknak.

A foci EB alatt a bormúzeum különleges borkóstolót szervez a magyar-osztrák meccsre
, amikor a magyar válogatott Ausztria ellen lép pályára a labdarúgó Európa-bajnokságon. A kóstolón a mádi Holdvölgy pincészet csúcsborai képviselik Magyarországot.

Nemcsak a magyar meccsre, hanem mind a négy, Bordeaux-ban rendezendő Eb-csoportmérkőzéshez szervez a pályára lépő országok boraiból kóstolóestet. A borpalota sommelier-je által vezetett borkóstolásnak a La Cité du Vin tízemeletes épületének egyik legnagyobb rendezvényterme, a Thomas Jefferson Auditorium ad helyet, ahol a vendégek a kóstolást követően kivetítőn nézhetik meg az Eb aktuális mérkőzését.

A mádi pincészet, a Holdvölgy lesz az első magyar borászat, amely bemutatkozhat a monumentális élményközpontban és bormúzeumban, amelyet különleges építészeti megoldásai miatt máris a borvilág Guggenheim Múzeumaként emlegetnek.

A pnncészet két olyan borral készül, amely méltó módon mutathatja be Magyarország, illetve a Tokaji borvidék értékeit. Az egyik a Holdvölgy 2007-es évjáratú, Eloquence nevű édes tokaji szamorodnija, a másik pedig a Vision nevű, 2013-as évjáratú száraz fehér birtokválogatása, amelyhez egyedi arányban házasítottak furmint, hárslevelű és kabar szőlőfajtákat, egy újgenerációs tokaji száraz borkülönlegességet létrehozva, amelyet tavaly aranyéremmel ismertek el a Decanter Asia Wine Awards bor világversenyén.

 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play