Tour 2014: Tomblaine - Gérardmer La Mauselaine

2014. július 12.

print

Tour 2014: Tomblaine - Gérardmer La Mauselaine

Az olasz Matteo Trentin nyerte pénteken a Tour de France hetedik szakaszát, összetettben továbbra is honfitársa, Vincenzo Nibali vezet. Szombaton a Tomblaine és Gérardmer La Mauselaine közötti, hegyi befutóval záruló 161 km-es szakasz vár a mezőnyre.





Az olasz Matteo Trentin nyerte pénteken a Tour de France hetedik szakaszát, összetettben továbbra is honfitársa, Vincenzo Nibali vezet. A verseny nyolcadik napján, szombaton a Tomblaine és Gérardmer La Mauselaine közötti, hegyi befutóval záruló 161 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.

 


Az előző szakaszt Matteo Trentin nyerte, kevesebb mint 2 cm-rel Peter Sagan előtt. A végén sok bukás volt: a célegyenesben esett el Talansky, és körülbelül 10 kilométerrel a végefelé Tejay van Garderen, aki az összetettre is esélyes, de emiatt kapott egy percet Cancellarával együtt. Az összetettben továbbra is Nibali vezet Fuglsang és Sagan előtt.

 


Balra: Peter Sagan  -  jobbra: Matteo Trentin


Thierry Gouvenou, a versenyigazgató a 8. szakaszról: „Végre itt vagyunk a Vogézekben, ahol a verseny igazán beindul. Most három szokatlan hegyi szakasz következik, ahol a csapatoknak elő kell venniük legjobb taktikáikat. Tehát mit várhatunk ettől a szakasztól? Már a start is izgalmas lesz Tomblaine-ben, amikor a szökevények a kezdő sík 130 kilométeren igyekeznek majd ellógni a mezőnytől kellő távolságra. De aztán, a hegyimenők fogják átvenni a főszerepet! Három próbát kell majd kiállniuk: a Croix des Moinats, a Col de Grosse Pierre – néhány része 15%-os!, és végül a befutó a La Mauselaine Gérardmer-ben (1.8 km 10,3%). Semmi kétség, hogy a favoritok meg fogják mutatni magukat. Azonban a hosszú támadások még mindig nem fognak elkövetkezni, mert még két hosszú hét áll előttünk.”

 


A Nancy szomszédságában lévő Tomblaine a szakaszt rendező városok klubjába 2012-ben lépett be. Ekkor innen a La Planche-des-Belles-Filles hegy tetejére mentek fel. Ez volt Chris Froome első Tour de France szakasz sikere.

A népesség elég fiatal, a 8.000 Tomblainois-ból minden harmadik 19 év alatti. Minden negyedik ember tagja valamilyen sport klubnak, a legnépszerűbbek az AS Nancy-Lorraine League 2-ben játszó focicsapat, a Tomblaine Kosárlabda klub, Lido úszóklub és a Kart’eam gokart csapat.

Itt található még az AS Nancy-Lorraine focicsapat stadionja is, a Marcel Picot Stadium. Itt mutatkozott be profiként Michel Platini, az UEFA jelenlegi elnöke. A 2016-os labdarugó Európa-bajnokság helyszíneként akarták használni, de végül pénz híján elvetették az ötletet.

A Nancy repülőtér egyik része Tomblaine területén van. Itt található a Nancy-Essey repülőmúzeum, mely 1948-tól 1984-ig készült modelleket állít ki. Nancy, híres a Bergamot narancsról, a quiche lorraine-ről, a rum babáról, a lorraine pástétomról, a madeleine-ről, a mirabelle szilváról, a macaronról.



Rum Baba


A Meurthe folyó mellett 17 hektárnyi zöld rész található itt, védett természeti területnek számít.

Gérardmer-la-Mauselaine becenevét, a „Vogézek gyémántját” Abel Hugo adta a városnak, Victor Hugo testvére. Pieter Weening itt szerezte karrierje eddigi legnagyobb győzelmét a 2005-ös Touron, mindössze 0,0002 másodperccel megverve riválisát. Győzelme azóta is az utolsó holland győzelem a Tour de France-okon, ma a 32 éves holland az Orica-Greenedge csapatban teker. 2009-ben Romain Sicard, 2001-ben Baden Cooke nyert.

Bevételének nagy részét a turizmusból szerzi, hiszen itt van a Vogézek egyetlen üdülőparadicsoma. Minden szintű és korú síelőnek kínálnak pályákat, rövidtől (6.5 km) egészen hosszúig (43.9 km), tengerszint feletti 300 métertől 1,879 méterig. A táj gyönyörű: a hatalmas hegyek és a tó nagy vonzerővel rendelkezik a túrázóknak.

 


Gérardmer-la-Mauselaine


9.250-en lakják, ők a Géromois-k, de a téli főszezonban akár 20.000 látogató is megfordulhat a városban. Itt épült Franciaország első turista irodája 1975-ben. Specialitások az áfonyapite, a mirabelle szilva, a tofailles (párolt krumpli) a különféle füstölt sonkák, a krumplis palacsinta, és a lorraine pástétom.

Útközben a mezőny át fog haladni Luneville-en. Híres a porcelánról, és a hatalmas kastélyáról. A 18. században épült I. Leopold Lorraine-i herceg alatt, és a Lorraine-i Versailles-nak szokták hívni. Jelenleg egy 2003-as hatalmas tűzeset után építik újjá. A városban találták fel a rum babát és itt született Gilbert Bauvin az 1956-os Tour de France második helyezettje.

 

Chateau-de-Luneville


Baccarat egyike a világ kristályfővárosainak, manufaktúráját 1764-ben alapították. Mára világcégé fejlődött, csak az Egyesült Államokban van 13 boltja. Egy múzeum is van mellette, melyben a Baccarat-i gyár 250 évét mutatják be.

Domrémy, Jeanne d’Arc, vagy Szent Johanna szülőhelye, aki a száz éves háborúban döntő szerepet játszott.

 


Domrémy


Épinal a Vosges megye székhelye, híres a 18. századi képnyomtatásáról. Katonai, népi tárgyakat örökítettek meg, melyek közül a legszebbeket egy külön kiállításon lehet megtekinteni. Kastélya is van, bár romokban, mert 1670-ben a franciák elpusztították. Négyszer látták vendégül már a Tourt itt, de szülővárosa Nacer Bouhanni az idei Girón remeklő francia bajnoknak és Jean-Patrick Nazon, kétszeres Tour-szakasz győztesnek.

 


Ezt az Eiffel-torony összerakót is itt nyomtatták


Épinal híres a munster és carré de l’Est sajtokról, a mézről, a nonnette sütiről és a gyógyvizekről (Vittel, Contrexeville).

Remiremont-ban született Julien Absalon, 2004-es és 2008-as olimpiai bajnok mountain bike-osnak. La Bresse-ben található a régió legmagasabb lakott pontja 1366 méteren.

 


La Bresse - bobpálya


Maga a régió, Lorraine, a belga, a német és a luxemburgi határon helyezkedik el. Nevét a középkori Lotaringia királyságról kapta, Lothar királyról. Fővárosa Metz, nagyobb városok még Épinal, Nancy, Luneville, Thionville és Forbach. Többek közt itt születetett Raymond Poincaré és Albert Lebrun miniszterelnökök, IX. Leo pápa, Jeanne d’Arc, Charles Messier csillagász, Michel Platini és Patrick Battiston focisták, és Patricia Kaas énekes. Négy megyéje közül a szakasz kettőn megy keresztül: Meurthe-et-Moselle-en és Vosges-en (Vogézek).





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play