Hókáosz Nyugat- és Dél-Ausztriában!

2014. február 2.

print

Hókáosz Nyugat- és Dél-Ausztriában!

A tegnap kezdődött havazás következtében 2 m hó esett Dél-Ausztriában. Utakat zártak le, az iskolák zárva maradtak. Lezárták Nassfeld síterepét is.

Hóhelyzet február 2-án

Karintia tartományban, főként Alsó-Karintiában vasárnap délelőtt mintegy háromezer háztartás volt áram nélkül a jeges eső miatt. Százötven szerelővel dolgoznak a károk elhárításán - mondta el az APA hírügynökségnek Josef Stocker, a tartományi Kelag energiaszolgáltató szóvivője.

A vasúton viszont javult a helyzet, a kelet-tiroli Villach és Lienz között helyreállt a forgalom. A csapadék az előrejelzések szerint hétfő reggelre alábbhagy, illetve megszűnik.

Míg Karintiában és Kelet-Tirolban a jelentős havazás okoz jelentős problémákat a hét végén, Stájerországban a jeges eső teremt veszélyes helyzeteket az utakon. A tartományi információs központ tükörjég-figyelmeztetést adott ki hétfőn kora reggelig, főként a tartomány délkeleti és délnyugati részére. A tűzoltóságot mintegy 300 bevetésre riasztották szombat reggel óta.

A jeges eső és a talaj közelben fagyos hőmérséklet elsősorban Stájerország délkeleti részén és székhelyén, Grazban veszélyes jégréteggel vonta be szombaton az utakat, ez a helyzet vasárnap is, és előreláthatólag hétfőig eltart. (MTI)

A napokban, az intenzív havazás következtében kb.  2 m hó esett Dél-Ausztriában. Utakat zártak le, az iskolák zárva maradtak. Lezárták Nassfeld síterepét is. 

Frissítés:

A Nassfeldre vezető utat szombaton megnyitották, így a hegyen rekedt vendégek haza indulhattak, az oda érkezők pedig elfoglalták szállásaikat. Vasárnap, ha korlátozottan is, de a síterep is kinyit, az újra erősödő havazás miatt azonban újra lezárhatják az utat. 

A nem lezárt utak is csak hólánccal járhatók!

 


Kötschach-Mauthen


Vasárnapig több útszakasz is zárva marad, mivel Kelet-Tirolban, egész Karintiában és a salzburgi Lungauban még több havat várnak. Az időjárási előrejelzések szerint az extrém időjárás folytatódik Ausztriában, és hétfőig még ugyanennyi hó várható, sok helyen erős széllel kísérve.

A következő utakat zárták le:

 B111 Lesachtalban Kötschach/Mauthen és Obertilliach között
 Plöckenpass Kötschach/Mauthen és az olasz határ között
 Nassfeld
 Wurzenpass
 Pustertal Höhenstraße nagyobb részét
 L237 Villgratentalban
 Defereggental Kelet Tirolban Huben településtől lezárva

Jelentősen megnőtt a lavinaveszély. Kelet-Tirol és Dél-Karintia síterepein már 4/5 fokozatú. A legmagasabb, ötös fokozat van érvényben a karintiai Lesachtal és a határ olasz oldalán, a Friuli régióban (Tarvisio és környéke).

Kapcsolódó cikkek:

AZ AUSZTRIAI KRITIKUS HELYZETRE FIGYELMEZTET A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM!

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play