Mennyi pénzt szánjunk hüttézésre?

2013. január 30.

print

Mennyi pénzt szánjunk hüttézésre?

A nemsokára kezdődő schladmingi sí világbajnokság apropóján egy fogyasztóvédelmi szervezet összehasonlította a Dachstein-Tauern régióban, Kreischbergen és Stuhlecken található hütték árait.

A nemsokára kezdődő schladmingi sí világbajnokság apropóján az Arbeiterkammer Steiermark fogyasztóvédelmi szervezet nagyító alá helyezte és összehasonlította a Dachstein-Tauern régióban (Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen, Reiteralm), Kreischbergen és Stuhlecken található hütték árait. A nagy hütteteszt eredménye: a Hauser Kaibling és Planai síterületen a legdrágább az Aprés Ski szórakozás.


Nem olcsó a gulyásleves és gőzgombóc

Összesen 32 hütte árait vizsgálták meg, ebből 26 a Dachstein-Tauern régióban található, a többi Kreischbergen (3 hütte) és Stuhlecken (3 hütte).

Aki a Planai síterületen akar síelni, arra számítson, hogy a betérés egy hüttébe jóval többet fog kerülni, mintha Hochwurzen vagy Reiteralm síterületen tenné ezt meg. Egy csésze erőleves palacsintatésztával (Frittatensuppe) Planai-on 2,90-4,30 euró. Olcsóbb a hüttekoszt Hochwurzenen és Reiteralmon: ott egy leves 3,00-3,50 euróért kapható.

Drasztikusabb a különbség a gulyásleves (péksüteménnyel) esetében: Schladming régióban 3,90 és 6,40 euró között kerül a tányérokba, ez akár 60% árkülönbséget is jelent. Kreischbergen a gulyásleves zsömlével maximum 4 euróba kerül, Stulecken 4,80 euróba.

A hütteételek nagy kedvencéért, a gőzgombócért (Germknödel) Schladming-Dachstein régióban 4,20 és 6,10 eurót kell fizetni, Stulecken 3,80-5,70 eurót. Kreischbergen tömhetjük a hasunkat a legolcsóbban a szilvalekvárral megtöltött és mákkal megszórt gőzgombóccal, 3,50-4,90 euróért.

 
Mennyiért ihatunk?

Nagy az árkülönbség az italoknál is. Az ún. fél liter „sívíz=Schiwasser”-ért (málnaszörp vizzel és citrommal) Schladming régióban 2,20 és 3,40 euró között számolnak. Stuhlecken ez 3,00 euróba kerül, legolcsóbb Kreischebrgen, 2,50 euró.

A világbajnokság régió több hüttéjében a folyóvízet is felszámolják, kb.literenként 2 eurót! A többi síterületen általában ingyen bocsájtják a szomjas síelők rendelkezésre.

Egy nap síelés 200 euró egy családnak

Egy családnak (2 felnőtt, egy tini, és egy kisebb gyerek) a Schladming-Dachstein régióban csak a liftjegyért 150 eurót kell fizetnie, ehhez jön még az étkezés a hüttékben (ebéd, uzsonna). Így számíthatunk rá, hogy egy napi síelés kb 200 euróba kerül.


A Dachstein-Tauern-Region, Stuhleck am Semmering és Kreischberg in Murau síterületeinek árait összehasonlítva, az derült ki, hogy mindkettő kedvezőbb, mint a schladmingi, de a legolcsóbb Stuhlecken síelni. Ráadásul ez a síterület van legközelebb Magyarországhoz is, nem utolsó szempont, hogy így a benzinen is lehet spórolni.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play