Kezdődik a sívb Schladmingban

2013. január 1.

print

Kezdődik a sívb Schladmingban

2013. február 4. és 17. között rendezik meg Schladmingban a FIS Alpesi Sívilágbajnokságot. A 4 hegyet összekötő sípályarendszer a sívilágbajnokság ideje alatt is nyitva tart. A szállodaárak 30%-t emelkedtek!





2013. február 4. és 17. között rendezik meg Schladmingban a FIS Alpesi sívilágbajnokságot. A régióban található 4 hegyet összekötő sípályarendszer a Sívilágbajnokság ideje alatt is nyitva tart és a síelők a sípályák nagy részét zavartalanul használhatják.

A kimagasló sporteseményre összesen 350 000 nézőt várnak, akik egyedülállóan izgalmas síversenyeknek lehetnek szemtanúi. 2013. február 4-től 17-ig 70 nemzet 650 sportolója küzd majd a méterekért és másodpercekért Stájerország legnagyobb sporteseményén. Azonban nemcsak a 33 éremért versengő profi síelők élvezhetik majd a kibővített és felújított síterep előnyeit: a 232 kilométernyi tökéletesen karbantartott sípálya és a hangulatos síkunyhók nagy része a világbajnokság alatt is nyitva tart és várja a sportolni szándékozó üdülővendégeket. Itt található egyébként Európa legnagyobb Après-Skihüttéje, a „Hohenhaus Tenne“.

Schladming nemzetközi hírnévre az 1982-es sívilágbajnokság rendezésével tett szert, a második vb most ismét bebizonyíthatja, hogy mennyit fejlődött a síterep az elmúlt években és komoly hozzáértéssel rendelkezik a téli sportok terén.

Az infrastruktúra fejlesztése érdekében végzett építkezések nagy részét befejezik a világbajnokság kezdetére, a sívilágbajnokság szimbólumát, a zöld szívet formázó kolomp hangját pedig már az egész tartományban hallani. Ausztria zöld szívének gazdag turisztikai kínálatát a Schladming főterén felépített „stájer faluban” ismerhetik meg az érdeklődők.

Komoly befektetések történtek a felvonók modernizálásába (pl. Mitterhaus felvonó, Stadion-expressz felvonó), a hóágyúrendszer bővítésébe, az éjszakai világítás korszerűsítésébe, az új Schladmingi Kongresszusi Központ létrehozásába, a schladmingi pályaudvar kibővítésébe, valamint a közutak és hidak felújításába.

Átépítették a Planet Planai állomásépületet, amely „One-Stop-Shop” is egyben. Az üdülővendégek a központi helyen található völgyállomáson számtalan hasznos szolgáltatást vehetnek igénybe: a kínálat a szobafoglalástól a síiskolán és síkölcsönzésen át egészen a síbérlet-értékesítésig terjed. Emellett egy sportbolt és egy sítároló is található az épületben. A világbajnokság idején a „Planet Planai” ad otthont a megnyitó ünnepségeknek, valamint itt tartják az eredményhirdetéseket is.

A vendéglátás és szállásadás területén is számos minőségi változást eredményeztek a jelentős pénzügyi befektetések. Liezen teljes körzetében 208 szállásadó csatlakozott a különböző ki-, át- és hozzáépítésekhez, emellett számos új épület és létesítmény nyitotta meg kapuit. Végeredményben összesen 28 000 vendégágy áll a világbajnokságra látogató vendégek rendelkezésére, minden elképzelhető kategóriában. Schladmingban pedig összesen 210 plusz szobát kínál majd két új szálloda – a Hotel Planai és a Falkensteiner Hotel, és további 250 vendégággyal bővül a kínálat a Golden Jet felvonó közelében kialakított alpesi üdülőfalunak köszönhetően. Emellett a négycsillagos Arx ínyenchotelt is kibővítették – a Rohrmoosban található panzióból egy négycsillagos szállodát varázsoltak. A Talbachschenke étteremnél található üdülőfalut pedig további apartmanokkal és alpesi kunyhókkal bővítették.

A sok szállás ellenére a világbajnokság idejére a szállodai árak 30 százalékkal emelkedtek, az osztrák napilapok szerint a hotelárak elérik a new yorki árszínvonalat.

Hogy a freeriderek, carvingosok, boardosok és élménysíelők a világbajnokság helyétől távolabb is élvezhessék a síelés örömeit, a 4 hegyet magába foglaló sírégió – Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen és a Reiteralm – a világbajnokság ideje alatt is üzemel, és csaknem minden sípályán síelhetünk. Így a régióban síelő vendégek zavartalanul hódolhatnak a síelés örömeinek a tökéletesen karbantartott pályákon és mélyhóval borított hegyoldalakon.

A világbajnokság idején nemzetközileg is ismert sztárok emelik majd rendezvény fényét. Az amerikai szupersztár, Kevin Costner zenekarával lép majd fel. Emellett Arnold Schwarzenegger is nagy valószínűséggel visszalátogat egykori hazájába.

A világbajnokság ideje alatt egy stájer falut (Steiermarkdorf) várja az érdeklődőket, ahol 9 stájer turisztikai régió mutatja meg kulináris oldalát. A stájer falu 2013. február 1. és 17. között naponta 9:00 és 21:00 óra között tart nyitva a Schladminger Hauptplatzon.

A világbajnokság kabalaállata a vidám Hopsi nyúl lesz. Hopsi már 1982-ben is kabalafigurája volt a sí világbajnokságnak, 2013-ban csak egy fazonigazításon esett át, soványabb és sportosabb lett és sífelszerelése is van.

 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play