Megnyílt a Nyolcak grafikai műveit bemutató kiállítás

2012. szeptember 30.

print

Megnyílt a Nyolcak grafikai műveit bemutató kiállítás

A XX. század eleji magyar modernizmus éllovasainak, a Nyolcak művészcsoport grafikai munkáiból nyílt kiállítás Bécsben a magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricumban.





A XX. század eleji magyar modernizmus éllovasainak, a Nyolcak művészcsoport grafikai munkáiból nyílt kiállítás szerdán Bécsben a magyar kulturális intézetben.

A Balassi Intézet - Collegium Hungaricum csaknem nyolcvan rajzból álló tárlata a Bank Ausztria Kunstforumban látható festménykiállítással párhuzamosan látható, és a második jelentős bemutatkozása napjainkban a Nyolcaknak az osztrák fővárosban.

 


A csoport 1905 és 1913 közötti grafikai munkái ilyen feldolgozásban még Magyarországon sem voltak láthatók, külföldön pedig ez az első jelentős bemutatása a nyolc művész grafikai életművének - mutatott rá Méhes Márton intézetigazgató.

"Egyedülálló együttműködés jött létre az osztrák és magyar partnerek között, legfőképpen a Bank Austria Kunstforummal" - hangsúlyozta Méhes Márton.

A modernizmus és a tradíciók egymáshoz való viszonya a XX. század egyik kulcskérdése volt, és ma is szerte a világban sokat tárgyalt kérdés - emelte ki a tárlatot megnyitva Prőhle Gergely, a külügyminisztérium helyettes államtitkára. Rámutatott, hogy termékeny kulturális kölcsönhatás volt Magyarország és Európa között a Nyolcak működésének idején. "A modernhez és az európai áramlatokhoz való viszony meghatározta a gondolkodást. Ez ma is így van. Nem áll egymással ellentmondásban az európai kultúra és a nemzeti kultúra, európai identitás és nemzeti identitás, hanem egymással összefonódnak" - jelentette ki.

 


A Nyolcak bemutatása új felfedezést jelenthet a bécsi közönségnek - emelte ki Ingrid Brugger, a Kunstforum igazgatónője. Hangsúlyozta, a magyar művészek nem megkésett utánzói voltak az európai modernizmusnak, hanem időben és művészileg is "szorosan odatartoznak". Hozzátette: az osztrák művészetkedvelők számára azért is érdekes lehet megismerkedni a magyar csoporttal, mert a Budapesthez földrajzilag olyan közel fekvő Bécsben a múlt századelő újító művészei - mint Gustav Klimt és Oskar Kokoschka - nem az európai áramlatot követték, hanem külön úton jártak.

A kiállítás elsősorban aktokra összpontosít, de portrék is láthatók a művek között. Az akadémiákon készült tanulmányok, illetve nagyobb műveket előkészítő vázlatok mellett önálló alkotásokként értékelhető tusrajzok, rézmetszetek is láthatók a tárlaton.

A bemutatott művek egyharmada korábban soha nem szerepelt kiállításon, számos rajz az előző két év kutatásainak eredményeként került napvilágra. Egy másik részük a Nyolcak első világháború előtti kiállításain, illetve korabeli folyóiratokban is látható volt.

 


A bécsi tárlat alkalmat ad arra is, hogy megpróbáljanak nyomára akadni a Nyolcak további, az évtizedek alatt elveszett alkotásainak. Mint azt Barki Gergely, a kiállítás egyik kurátora az MTI-nek elmondta, korábbi törekvéseket folytatva a kiállítás margóján is bemutatnak korabeli fekete-fehér fotókat, reprodukciókat az eltűnt művekről, abban a reményben, hogy valaki felismeri azokat. Berény Róberttől például grafikák kerülhettek Bécsbe, de több tucat hímzett párnát is eladott az osztrák fővárosban. Keresik Tihanyi Lajosnak egy bécsi újságírót ábrázoló portréfestményét is.

(MTI)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play