Herendi porcelánok a kismartoni Esterházy-kastélyban

2012. június 16.

print

Herendi porcelánok a kismartoni Esterházy-kastélyban

Herendi porcelán tárgyak láthatók az ausztriai Kismartonban (Eisensadt), az Esterházy-kastélyban a június 14-én megnyílt kiállításon.

Herendi porcelán tárgyak láthatók az ausztriai Kismartonban (Eisensadt), az Esterházy-kastélyban a június 14-én megnyílt kiállításon.

A kastély állandó kiállításának termeiben és a kastélyhoz tartozó étteremben berendezett tárlatot az Esterházy család tagjainak herendi porcelán-gyűjteményéből állították össze, átfogva a manufaktúra alapításától a modern korig terjedő időszakot. "A cél az volt, hogy történelmi környezetben mutassuk be a herendi porcelánt" - mondta Florian Bayer az Esterházy Magánalapítványok képviseletében a megnyitó alkalmából szervezett sajtótájékoztatón.

A manufaktúra legfontosabb támogatói közé tartozott az Esterházy család tatai grófi ága, de a hercegi ág is rendelt tőle. A kiállításon az Esterházyak és más főúri családok megrendelésére készült tárgyak láthatók a 19. század közepi alapítástól a 20. századig terjedő időszakig.

A korabeli porcelán étkészletek darabjait a herendi manufaktúra raktárából bocsátotta a kiállítás számára, hogy képet alkothassunk az eredeti tárgyegyüttes egészéről, mivel az Esterházy hercegi gyűjteményben egyetlen egy komplett porcelán készlet sem maradt fenn.

"A herendi porcelán nemcsak használati tárgy, hanem művészeti értékkel is bír" - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatója. Közlése szerint a kismartoni kiállítás egy sorozat része, amelynek keretében a herendi porcelánt történelmi környezetben mutatják be Magyarországon és külföldön. Az eddigi állomások között volt Gödöllő, felvidéki történelmi kastélyok, valamint Berlin és az észtországi Tallin. Mint megjegyezte, a kiállított porcelánok főúri családok megrendelésére készültek, "eredeti" környezetükben mutatnak igazán jól.

Beszélt arról is, hogy a herendi termék ma is teljes egészében kézzel készül, fő erőssége a magas minőség mellett eredetisége. "Arra törekszünk, hogy mások kövessenek minket, ne mi másokat" - húzta alá. Ismertetése szerint a manufaktúra 26 ezer formával és négyezer mintával rendelkezik, évente négyszáz új terméket hoznak ki. A felhasznált alapanyagok pontos arányát minden manufaktúra, így a herendi is féltve őrzött titokként kezeli.

A kiállított asztalneműk, használati- és dísztárgyak egy része Esterházy Melindának, az Esterházy Magánalapítványok létrehozójának a magántulajdonába tartozik. A kiállítási anyag más része a Herendi Porcelánmanufaktúra múzeumából érkezett, és más főúri, nemesi családok megrendeléséhez kötődik, illetve a kismartoni kastélymúzeum porcelángyűjteményéből került ki.

 


Látható az Esterházy-mintának nevezett, a család megrendelésére készült készlet is. A kínai stílusjegyeket viselő, sást idéző minta vörös alapon fehér, a porcelán anyagába mélyített ábrákból áll össze, és az 1850-es évek óta használják. Az „Esterházy” minta motívuma a kínai formanyelvből eredeztethető, erre utalnak a rajta látható kínai írásjelek is. Vélhetően Esterházy József gróf hozott magával csomagjai közt néhány hasonló díszítésű ázsiai darabot, amikor diplomáciai szolgálata elteltével Szentpétervárról hazatért Magyarországra. Herenden először azokon a hatalmas méretű vázákon alkalmazták először ezt a mintát, melyeket utóbb az Esterházy grófok pápai kastélyának fogadótermében állítottak fel. Rozsda- vagy téglavörös alapra stilizált zsurlókat, kis virágokat és kínai írásjeleket kombináló fehér díszítőmotívumot helyeztek. Gyakran az edény belső oldalán is megtalálhatóak ugyanazok a motívumok, persze fordított színekben.

Megtalálhatók a kiállításon Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné (Sissi) kedvenc mintáival díszített tárgyak is. Az egykori ebédlőteremben a kiállítás alkalmából több évtized után ismét porcelán étkészletek láthatók az erre a célra készült üveges szekrényekben. Megtekinthető a Viktória angol királynőről elnevezett mintának egy korai, illetve a brit hercegi pár, Vilmos és Katalin esküvőjére készült modern változata is.

Az Esterházyak porcelángyűjteménye felvehette a versenyt bármelyik európai királyi vagy más hercegi család gyűjteményével - fogalmaznak a kiállítás kísérőszövegében. A 18. századtól kezdve gyűjtötték a porcelán tárgyakat és étkészleteket. A legutolsó nagy vásárlás a 19. század elején történt, amikor II. Esterházy Miklós több száz kínai és japán porcelánnal gazdagította a gyűjteményt.

A gyűjetmény 2012. június 15-től október 31-ig látható az eisenstadti Esterházy-kastélyban.

(MTI/hetedhétország.hu)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play