Bilik, bidék és szobai vécék a bécsi Hofmobiliendepot-ban

2011. december 26.

print

Bilik, bidék és szobai vécék a bécsi Hofmobiliendepot-ban

A testápolási kultúra történetét dolgozza fel a bécsi Hofmobiliendepot legújabb kiállítása, amely a császári udvar tagjainak tisztálkodási szokásaiba is betekintést enged. A kiállítás már csak január 22-ig látogatható!

A testápolási kultúra történetét dolgozza fel a bécsi Hofmobiliendepot legújabb kiállítása, amely a császári udvar tagjainak tisztálkodási szokásaiba is betekintést enged.
Mintegy kilencven művészien és esetenként rendkívül aprólékosan megmunkált bútordarab, porcelángarnitúra, vécécsésze és fürdőkád mentén mutatja be a személyi higiénia fejlődését a késő 18. századtól a 20. század elejéig a Hofmobiliendepot „Intim tanúk. A mosakodóasztaltól a fürdőkádig” című kiállítása.A bécsi önkormányzati lakásokban ugyanis például csak az 50-es évek óta számít alapfelszereltségnek a fürdőszoba, melynek elterjedését a víz- és csatornahálózat kiépítése tette lehetővé. A jómódú háztartások ugyan már a 19. század végétől büszkélkedhettek folyó vízzel, a szegények azonban csak sokára engedhették meg maguknak ezt a luxust.A 19. század nagy részében a testápolás kizárólag hordozható tisztálkodási eszközök segítségével volt megoldható: Schönbrunnban például minden lakosztályhoz tartozott egy kamra is, amelynek személyzete nemcsak a ruhákért, a haj- és szakállápolásért volt felelős, hanem az ő dolga volt a vízhordás és a fekália elszállítása is.
A 2012. január 22-ig nyitva tartó kiállításon látható például a testápolásra nagy gondot fordító Sissi díszes és gazdag utazótoalettje, amely mellett Ferenc József tisztálkodási eszközei egészen spártainak tűnnek. A tárlat további érdekességei közé tartozik Habsburg Mária Anna főhercegnő öltözőszobája vagy egy 1899-ből származó komplett szecessziós hálószoba mosakodóasztallal.
Igazi kuriózumnak számít a bourdaloue, egy női vizelő edény is, amelyet a jezsuita Bourdaloue Lajos páter rendkívül hosszúra nyúló, de annál közkedveltebb prédikációira fejlesztettek ki XIV. Lajos udvarában.Empire asztali és állótükrök, művészien megmunkált toalett- és mosakodóasztalok, köpőcsészék, mogyorófából készült szobai vécék valamint sárgaréz és juhar bidék teszik a tárlatot teljessé. A bútorfajtánként csoportokba rendezett kiállításon így jól nyomon követhető a testápolási kultúra történeti fejlődése.

Intime Zeugen. Vom Waschtisch zum Badezimmer/Intim tanúk. A mosakodóasztaltól a fürdőkádig.
Hofmobiliendepot – Möbel Museum Wien
1070 Bécs, Andreasgasse 7.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play