Patkányok a Schönbrunni Állatkertben

2011. december 21.

print

Patkányok a Schönbrunni Állatkertben

Megnyitotta kapuit a Schönbrunni Állatkert legújabb látványossága, a patkányház, ahol a világ hatvan patkányfaja közül hárommal ismerkedhetnek meg a látogatók.

Csaknem kétszázezer euróért alakították át a bécsi állatkert egykori Mexikó-házát kényelmes patkány-tanyává, ahol kis tavak, barlangok és mászóalkalmatosságok teszik változatossá az itt látható patkányfajok mindennapjait.Az új létesítmény célja, hogy segítsen leküzdeni az emberek viszolygását a rágcsálókkal szemben. A legtöbb nyugati ember számára a patkány ugyanis egyet jelent a mocsokkal és a betegségekkel. Az ázsiai kultúrában ugyanakkor a patkány az intelligencia, az őszinteség és a kreativitás szimbóluma.

A patkányházba látogatók megtudhatják például, hogy az afrikai szavannákon őshonos, a 45 centiméteres testhosszúságot is elérő gambiai óriáspatkány kiváló szaglásának köszönhetően a taposóaknák felderítésében és a tuberkulózis diagnosztizálásában van az emberek segítségére.A rendkívül kíváncsi és tanulékony háziasított patkányokat a kutatólaborokban használják előszeretettel, de házi kedvencnek is kiválóak. A patkányház harmadik lakója, a Fülöp-szigeteken honos luzoni kéregpatkány, amelynek testsúlya az 1,9-2,4 kg-ot is elérheti. A bundája mintázatának köszönhetően leginkább az óriáspandákra hasonlító kéregpatkány – a rendkívül szapora rágcsálókkal ellentétben – évente csupán egy utódot hoz a világra.Mivel ezek az állatok éjszaka aktívak, a patkányházban már dél körül beáll a szürkület, hogy a látogatók táplálékkeresés, fürdőzés, mászás és ásás közben is megfigyelhessék az állatokat.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play