Hallstatt-kori aranykincsek a bécsi Természettudományi Múzeumban

2011. október 22.

print

Hallstatt-kori aranykincsek a bécsi Természettudományi Múzeumban

Összesen fél kilogramm súlyú bronzkori aranykinccsel bővült a bécsi Természettudományi Múzeum gyűjteménye.

Összesen fél kilogramm súlyú bronzkori aranykinccsel bővült a bécsi Természettudományi Múzeum gyűjteménye.
Az ékszerek a felső-ausztriai Hallstatt közelében kerültek elő még 2005-ben. Valamennyi az osztrák államkincstár tulajdonát képezi, és az állam most felkérte az intézményt a megőrzésükre - jelentette az osztrák hírügynökség. Október 13-tól tizenegy napon át a nagyközönség is láthatja a kincseket.

© Naturhistorisches Museum: Bundesministerin Dr. Maria Fekter übergibt den Goldschatz an den Vizedirektor und wirtschaftlichen Geschäftsführer des NHM Dr. Herbert Kritscher

A leletegyüttes két pár gazdagon díszített spirál formájú karperecből és öt pár egyszerűbb kivitelezésű spirál formájú gyűrűből áll. Hasonló régészeti leleteket eddig csak Nyugat-Magyarországon és Horvátországban találtak, Hallstatt a legnyugatabbra fekvő lelőhelyük.
A karperecekhez felhasznált arany a mai Románia, közelebbről Erdély területéről való. A régészek szerint ez azt bizonyítja, hogy milyen nagy távolságra terjedtek ki a bronzkori kereskedelmi kapcsolatok. A lelet valószínűleg áldozati ajándék volt. A salzkammerguti vidéken ilyeneket már korábban is többször találtak, de a legtöbb bronzból készültek.
A Természettudományi Múzeum gyűjteményének legismertebb darabja a Willendorfi Vénusz néven ismert őskőkori szobrocska. A telt női alakot ábrázoló lelet 1908-ban került elő a mai Alsó-Ausztria tartomány területén, Willendorf in der Wachau közelében.


Wien, Naturhistorisches Museum
2011. október 13.- október 24.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play