A hétvégén nyit a bécsi MUMOK

2011. szeptember 9.

print

A hétvégén nyit a bécsi MUMOK

Újra megnyitja kapuit a felújított Modern Művészetek Múzeuma (MUMOK). Ez alkalomból a „mumok Opening Special” szeptember 10-én színes programmal várja a látogatókat.

Újra megnyitja kapuit a felújított Modern Művészetek Múzeuma (MUMOK). Karola Kraus új igazgatónő és a „Kívánságok múzeuma” című tárlat által új időszámítás kezdődik az intézményben, mely a bécsi Múzeumi Negyeddel (MuseumsQuartier) együtt idén ünnepli 10. születésnapját. Ez alkalomból a „mumok Opening Special” szeptember 10-én színes programmal várja a látogatókat.
Saját és hőn áhított művek kiállításával kezd felújítása után a Bécsi Ludwig Alapítvány Modern Művészetek Múzeuma. Az ünnepélyes megnyitó alkalmából az intézmény 9.000 darabból álló gyűjteményének 200 gyöngyszemét valamint 37 hőn óhajtott alkotást láthatunk „Kívánságok múzeuma” címmel.
© mumok.at


Kívánságait Karola Kraus új igazgatónő és a tárlat kurátora, privát mecénásoknak és támogatóknak címezte, hogy segítségükkel az intézmény, az apadó büdzsé ellenére továbbra is be tudja tölteni műgyűjtő funkcióját. Ez alkalomból többek között Robert Barry, Geta Brătescu, Dan Flavin, Isa Genzken, Ray Johnson, Louise Lawler, Monika Sosnowska és Henryk Stażewski műveit galériák és magánszemélyek bocsátották a múzeum rendelkezésére, a kiállítás erejéig.
© mumok.at


A 2011. szeptember 10. és 2012. január 8. között megtekinthető tárlat szakít az „izmusok” szokásos sémáival és összekapcsolja a különböző korszakokból és helyszínekről származó műveket. Ezáltal a saját gyűjtemény klasszikus darabjai – Kandinsky, Klee, Giacometti, Mondrian vagy Picasso alkotásai – nem csak új megvilágításba kerülnek, de egy párbeszéd is kialakul köztük és az újonnan kiszemelt darabok között.
© mumok.at


A Karola Kraus személyes látásmódja alapján összeállított tárlatnak köszönhetően ismét új arcát mutatja az 1962-ben alapított MUMOK. „A gazdag gyűjtemény a klasszikus modern daraboktól a fluxus, az új realizmus, a pop-art és minimal art művein át a bécsi akcionisták irányzatáig terjed. Ez Edelbert Köb sikeres gyűjtögető munkájának is köszönhető” – dicséri Kraus elődjét, aki 2001 és 2010 között vezette az intézményt.
© mumok.at


A szeptember 10-én 10 és 19 óra között zajló „mumok Opening Special” többek között ingyenes egyórás vezetéssel várja a látogatókat, akik a MUMOK műtermében nem csak a festés művészetét próbálhatják ki, de kis szerencsével akár sík képernyős televíziót is nyerhetnek. A megnyitással indul egy Kölyök Klub is, ahol az apróságok hétvégente igazi művészek kíséretében tekinthetik meg a tárlatokat, vagy a múzeum műtermében kipróbálhatják, milyen festőművésznek lenni. A múzeum mozival is kiegészült, ahol októbertől az érdeklődők szerdánként filmklubok keretében vitathatják meg az aktuális művészeti témákat.
© mumok.at
 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play