A lovak örülnek: Nagyot változik a Grand Place Brüsszelben

2024. június 13.

print Hetedhétország.hu

A lovak örülnek: Nagyot változik a Grand Place Brüsszelben

Brüsszel lesz az első európai város, amely a lovaskocsikat elektromos kocsikkal váltja fel.





Annak ellenére, hogy a macskaköves utcákon, középkori épületek között trappoló lovaskocsiknak van egyfajta varázsa, napjainkban már meglehetősen feleslegessé váltak. Brüsszel városa megtalálta a módját annak, hogy a régi idők báját modern megoldásokkal ötvözze, és felavatta a ló nélküli elektromos kocsikat.

A belga hírügynökség szerint az első olyan város Európában, amely kifejezetten turisztikai célokra használ elektromos kocsikat, az első ilyen szerkentyűt június 6-án mutatták be. Tavaly jelentették be, amikor a lovas kocsik kivonását kezdték, és teljesítették az ígért egyéves határidőt.

Tavaly Thibault Danthine, aki 10 évig üzemeltette a lovaskocsikat, bejelentette, hogy leállítja a szolgáltatást. Egyrészt logisztikai és üzemeltetési nehézségek, másrészt az állatok jólétével kapcsolatos aggodalmak miatt.

"A dolgok logisztikai szempontból egyre bonyolultabbá váltak. Úgyis el kellett volna költöztetnem az istállókat, és a város közepén négy lónak, trágyának, stb. megfelelő istállót találni nagyon bonyolult” - mondta akkor az RTBF-nek. „Emberi erőforrás szempontjából sem könnyű olyan embereket találni, akik tudnak lovat vezetni a városban, és két-három nyelven beszélnek”.

Néhány hónappal korábban Victoria Austraet brüsszeli képviselőnő felhívta a figyelmet arra, hogy a kocsikat a nyár legmelegebb napjain használják, a lovak 29 ℃-os hőségben dolgoznak. „Etikai szempontból a dolgok változnak” - mondta tavaly Danthine is.

A 100%-ban elektromos modellek megoldását minden érintett üdvözölte, beleértve Danthine-t is, aki pályázott a város által szervezett pályázatra, és meg is nyerte azt. Belga szerint valójában ő volt az, aki az elektromos kocsik ötletével előállt, és most megújult szemlélettel folytathatja vállalkozását.

Idén még két elektromos kocsit kell forgalomba állítani, egyet a nyáron, egyet pedig az év későbbi szakaszában. A turisták különböző útvonalak közül választhatnak majd, amelyek mindegyike a Grand Place-ről indul. Az árak kocsinként rögzítettek, függetlenül attól, hogy hányan szállnak fel a fedélzetre, a város történelmi központjában tett túra ára jelenleg 70 euró. Ha mindhárom kocsi üzembe áll, a remények szerint ki tudják majd szolgálni azt az évi 15 000 turistát, aki a lovas kocsikat a forgalomból való kivonásuk előtt igénybe vette.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play