Brüsszel 8 legfőbb turistalátványosságát rengetegen nézik meg

2018. november 4.

print MTI/Hetedhétország.hu

Brüsszel 8 legfőbb turistalátványosságát rengetegen nézik meg

Brüsszel legfőbb turistalátványosságát naponta 30 ezer látogató nézi meg.





Brüsszelben a 2016 márciusában elkövetett terrortámadások után jelentősen csökkenő vendégéjszakák száma mára ismét megközelíti korábbi szintjét, naponta mintegy 30 ezer látogató nézi meg a belga főváros szimbólumának számító Manneken-Pis (Pisilő kisfiú) szobrocskát. A híres brüsszeli bronzszobrot - amely egy apró természetes forrás fölött emelkedik - a XVII. század vége óta öltöztetik, manapság már hetente többször más-más ruhába.

A pisilő kisfiú szobrát először 1698. május 1-én II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem, Spanyol Németalföld kormányzója öltöztette fel egy brüsszeli céh ünnepélye alkalmából. Ruhatára, amelyet a belga főváros híres terén, a Grand Place-on található városi múzeum őriz, ma már több mint hétszáz öltözéket tartalmaz - köztük futballmezeket, egyenruhákat, de akad köztük Elvis Presley és Miki egér jelmez is. Kabátja 25, nadrágja 26 centiméter hosszú. A ruhákat előre meghatározott menetrend szerint cserélik, amelyet a Manneken Pis barátai nevű nonprofit szervezet állít össze. Az öltöztetési ceremóniát gyakran rézfúvós zenekar kíséri. Időnként olyan malőr fokozza a derültséget, hogy amikor az öltöztetés befejeztével "újraindítják" a fiút, a nagy nyomás miatt a vízsugár messzebbre visz, és lespricceli a közel állókat.

A legfőbb turistalátványosságok között sorrendben a brüsszeli főtér, a Grand Place és a Manneken-Pis szobrocskát követően a Királyi Szépművészeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Képregény Múzeum szerepel.

A listán továbbá az idén 60 évvel ezelőtt tartott világkiállításra épült Atomium épülete és az Európai Parlamentet bemutató kiállító terem következik.

Brüsszelben a belföldi turizmus a legerősebb, a fővárosba mintegy 1,3 millió belga látogatott 2018 első félévében. A legtöbb, 700 ezret is meghaladó turista Franciaországból érkezett, akiket közel 500 ezer spanyol, mintegy 435 ezer brit, 430 ezer német, több mint 380 ezer amerikai, mintegy 250 ezer holland és 240 ezer olasz turista követett. Kínából 121 ezren érkeztek, Svájcból 95 ezren, Brazíliából pedig 88 ezren.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play