Tour 2014: Bergerac - Périgueux

2014. július 26.

print

Tour 2014: Bergerac - Périgueux

A litván Ramunas Navardauskas nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny esőben megtartott pénteki, 19. szakaszát. Szombaton a Bergerac és a Périgueux közötti 54 kilométeres egyéni időfutamot rendezik meg.

A litván Ramunas Navardauskas nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny esőben megtartott pénteki, 19. szakaszát. Szombaton a Bergerac és a Périgueux közötti 54 kilométeres egyéni időfutamot rendezik meg.

 


Peter Sagan ismét elszalasztott egy győzelmet, ezúttal bukás miatt, hiszen több sprinter leszakadt az utolsó emelkedőn. A végén elestek tízen-tizenöten, köztük Bardet, Schleck és Sagan. Az volt a szerencséjük, hogy az utolsó három kilométeren belül buktak, így nem fognak kapni időhátrányt, de az időfutamon biztosan nem fog használni egy-pár sérülést. A szakaszt Garmin-os Ramunas Navardauskas nyerte, aki a litvánok első Tour sikerét szerezte meg. Az utolsó tíz kilométeren szökött, és országa többszörös időfutam-bajnokának lévén húsz másodperces előnyét végig megtudta tartani.

 


Ramunas Navardauskas


Thierry Gouvenou, a versenyigazgató a 20. szakaszról: „Mi minden szervező álma? Hogy az utolsó időfutam, mely jelen esetben 54 kilométer, döntse el a végső győztes kilétét… bár én azt hiszem, hogy a Leeds-i Grand Départ óta eltelt három hétben elkerülhetetlenül nagyra fognak nőni. Már mondtam korában és most meg is ismétlem: a 2013-as Froome dominálna ezen az útvonalon. Vajon az idei Froome is képes lesz erre? Ez a nagy kérdés. Ha igen, akkor elég nagy az esélye, hiszen az útvonal hegyes profiljai miatt ez inkább a favoritoknak fog kedvezni, mint az olyan időfutam-specialistáknak, mint Martin, Wiggins vagy Cancellara.”

 


Mivel Froome ezt az időfutamot már egész biztosan nem fogja megnyerni, hiszen már az ötödik szakaszon kiesett, a verseny nyitottá vált, és bárki megnyerheti. A fent említett időfutam specialisták közül csak Martin van versenyben. 54 kilométer, az idei Tour egyetlen időfutama. Nincs benne kategorizált emelkedő, de négy nagyobb domb is része az útvonalnak.

A Bergerac és Périgueux közti időfutam már kétszer is előfordult: Anquetil 1961-ben azonos, Indurain 1994-ben nyert a másik irányban.

Périgueux-t emlegetni a St. Front katedrális nélkül nem lehet, a 12. századi templom mindig lenyűgözte a embereket. Egy dombra épült, az Isle folyóra néz. Bizánci stílusban épült, görög kereszt alakú alapra öt kupolával, mely ritkaság Nyugat-Európában. A párizsi Sacre-Coeur terveit ez a katedrális inspirálta. Mint minden más műemlék a Santiago de Compostellai úton, ez is a Világörökség része.

 

Périgueux, St. Front katedrális


A város látványossága még a Vesunna torony egy 2. századi gall templomnak a maradványa, 24 méter magas. A Jardin des Arenes egy publikus kert, tele százéves fákkal, tavakkal és játszóterekkel. Egy római amfiteátrum romjai veszik körül.

 

Périgueux, Jardin des Arenes


A régészeti múzeum gyűjteménye a negyedik legnagyobb Franciaországban. Dordogne megyében az első múzeum volt, a terület leleteit állítják ki az őskortól máig.

Périgueux védett területe 21.5 hektáron terül el, a középkori vásárváros hangulatát lehet megtapasztalni.

Specialitásai a Périgueux szósz (szarvasgomba és libamáj), a Périgueux paté (pite szarvasgombával és libamájjal töltve, a gombás omlette) és szarvasgomba.

 

Périgueux paté


Útközben a versenyzők áthaladnak Villamblard-on, ahol a Montréal kastély található, mely fontos szerepet játszott a százéves háborúban.

Manzac-sur-Vern-ben született Valentin Huot, aki hatszor indult a Tour-on, és 1958-ban volt francia bajnok.

Coursac egy gall város helyére épült. Régen Périgueux püspökévé volt a birtok, a 15. században egy kastélya is épült.

Coulounieix-Chamiers-ben számos középkori kúria található, bár a többségük privát. Meglátogatható viszont a 12. századi kórház, a Lepra Ház, hol nevével ellentétben, egyszer sem ápoltak leprást.

A Fonte-Gaume barlang az egyetlen a világon, melynek falán színes őskori festmények láthatóak és még látogatható is. 120 méter hosszú, három nagyobb teremmel. 200 festmény látható bölényekről, lovakról, mamutokról és szarvasokról, körülbelül 15 ezer évvel ezelőttről. 1979-től az UNESCO világörökség része.

 


Fonte-Gaume barlang bejárata és a bent látható falfestmények egyike

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play