Robert Mapplethorpe előtt tiszteleg Párizs

2014. április 30.

print

Robert Mapplethorpe előtt tiszteleg Párizs

Két nagy kiállítást szentelnek a 25 éve elhunyt amerikai sztárfotográfus emlékének a francia fővárosban.





Két nagy kiállítást szentelnek a 25 éve elhunyt amerikai sztárfotográfus emlékének a francia fővárosban.

 


A Grand Palais-ban a fotós több mint 250 felvétele látható július 13-ig. Mapplethorpe kedvenc motívumai - a fekete-fehér virágos csendéletek, önportrék és edzett testek - a tárlat fő témái.

 


A Musée Rodin a szobrászat szerelmeseként mutatja be Mapplethorpe-ot. A Mapplethorpe - Rodin című kiállítás a két művészt állítja szembe egymással, akiket bár első pillantásra sok dolog választ szét, legnagyobb közös nevezőjük a test szépsége iránti érdeklődés. A két univerzum találkozása, Mapplethorpe - Rodin, oly közel és oly távol egymástól című tárlaton a New York-i Robert Mapplethorpe Alapítványtól érkezett 102 felvétel és Rodin mintegy ötven szobrának párhuzamba állítása az emberi test szenvedélyes megformálásának témakörére helyezi a hangsúlyt, amely a két egymástól teljesen független művész számára az egyik legfőbb állandó témát jelentette a művészetükben.

A két művész alkotásainak hét tematika szerinti (mozgás, feszültség, fekete-fehér, árnyék, fény, erotika és kárhozat) egymás mellé állítása váratlan párbeszéddé formálódik a Mapplethorpe-ot és Rodint is foglalkoztató problémák körül, annak ellenére, hogy szinte semmi nem volt közös az alkotói folyamatukban.

A szeptember 21-ig látható tárlaton több mint 150 tárgyat, köztük Auguste Rodin 50 szobrát is bemutatják.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play