» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Bakony


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A cseszneki várat az 1241-42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszakban építették.

A vár története

Az első várat Cseszneki Jakab királyi kardhordozó emeltette 1263 körül egy védelemre kiválóan alkalmas sziklacsúcson.

Az évszázadok alatt fontos katonai bázis volt, majd a háborús idők elmúltával a vár szerepe megváltozott, a zord kővárat az Esterházy-grófok egy kényelmes lakhatást biztosító barokk kastéllyá alakították át.

Korabeli források szerint 1780-ban elköltözött a főúri család, de még szolgaszemélyzet használta a helyiségeket, amelyeket egy harminc esztendővel későbbi földrengés, majd tűzvész tett végképp lakhatatlanná.

Via ferrata

A cseszneki várnál található Magyarország egyik legizgalmasabb via ferrata túraútvonala, amelyet a cseszneki vár tövében található Kőmosó szurdokban építettek ki.

A via ferrata, vagyis vasalt út olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást. A vasalt úton a túrázás némi gyakorlatot, fizikai állóképességet és megfelelő felszerelést igényel. Mivel ezek az utak gyakran nagy magasságokban vezetnek, a tériszony leküzdése az ilyen jellegű túrák elengedhetetlen része. A 70, 120 és 180 méter hosszú vasalt utat a nagyközönség ingyen használhatja a megfelelő felszereléssel.

A cseszneki pályák kiépítetlen részei viszont csupán képzett sziklamászók számára elérhetők.

Tartomány:Veszprém
Cím:Csesznek
GPS: 47° 21′ 15.53292″, 17° 52′ 58.05804″

Még nem érkezett hozzászólás!