» Franciaország

» Franciaország » Bourgogne-Franche-Comté » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Burgundia pincéit öt borúton lehet felfedezni. Burgundia borvidéke a közelmúltban felkerült az UNESCO Világörökség listájára. Dijon és Beaune városok közötti terület történelmi szőlőbirtokaival és különleges klímájával egyedülálló a világon. Az itt termelt borok a legjelentősebbek és a legdrágábbak közé tartoznak Franciaországban és a világon, többek között a Romanée-Conti, a Vosne-Romanée vagy a Montrachet.

A Dijontól induló Route des Grands Crus például 60 kilométer hosszan vezet végig a Côte d’Oron, északon Côte d’Nuits, délen Côte d’Beaune legszebb vidékein át egészen Santeney-ig. A látvány pazar, a borok finomak, és a helyiek szerint még mérsékelt kóstolás után is autóba lehet ülni (ez elég általános a vidéken), a rendőrök többnyire békén hagyják a turistákat.

Burgundiában csak kevés szőlőfajtát termesztenek: a fehérborokhoz a chardonnay és az aligoté fajtákat, a vörösekhez pinot noirt és gamay-t. Érdemes tudni, hogy a borvidék nagyobb pincéi jellemzően nem a szőlősgazdák kezében vannak. A kész vagy félkész borokat a kereskedők (negociant) felvásárolják a gazdáktól, és saját pincéikben házasítják. Így egy palack burgundi chardonnay-ban vagy pinot noirban több terület, több gazda termése is lehet. Mivel itt a borról a legfontosabb információ a földrajzi eredet, a címkére a pontos termőterület és a kereskedő neve kerül.

A gyönyörű kis Beaune városka Burgundia szíve. Körülötte több Premier Cru besorolású terület is található, és immár több mint másfél évszázada minden év novemberében itt tartják a borvidék leghíresebb árverését, a Hospices de Beaune boraukciót. Az árverésre a borosgazdák és a kereskedők is kíváncsiak, az összegekből ugyanis az adott évjárat későbbi értékesítési áraira is lehet következtetni. Az aukciót a Burgundiai Borkiállítás keretében háromnapos örömünnep kíséri kivételes kóstolókkal számos pincében és borászati helyszínen. Az árverés végül össznépi mulatsággal zárul a Bastion de Beaune középkori falai között. 

Burgundia borvidéke a közelmúltban felkerült az UNESCO Világörökség listájára. Burgundia speciális klímájú szőlővidéke és történelmi szőlőbirtokai a  Côte de Nuits és Beaune között húzódó területen találhatóak. Az itt termelt borok mindegyike egyedülálló, melyek közül több világhírű.

A szőlőföldek között reneszánsz és középkori várak váltják egymást: Ancy-le-Franc, Bazoches, Sully és Châteauneuf-en-Auxois.

 

Tartomány:Bourgogne-Franche-Comté
Település:Dijon
GPS: 47° 19′ 17.69016″, 5° 2′ 29.29236″

Még nem érkezett hozzászólás!