» Franciaország

» Franciaország » Provence-Alpes-Côte d'Azur » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A várost gyakran a Történelem és Művészet városának nevezik.

És ez nem véletlen: a rómaiak számos nyomot hagytak itt, köztük az amfiteátrumot is (részletek). Van Gogh, valamint Picasso is élt itt.

A Rhone-folyó partján fekvő Arelate települést Julius létesítette a gall háborúban részt vevő VI. légió veteránjai számára. Neve kelta nyelven annyit tesz, mint "város a mocsarak fölött". Egyik régi hídját világhírűvé tette Vincent van Gogh is, "Az arles-i híd" című festményével.

Jardin Hortus

Gyönyörű kert Arles-ban, amit a rómaiak inspiráltak. Közepén található a Musée départemental de l’Arles Antique, amely Arles régészeti kincseit mutatja be a neolitikumtól az ókor végéig. A kertbe a belépés ingyenes.

Cathédrale Saint-Trophime d'Arles

A Saint Trophime templom és annak kerengője a román kori építészet kimagasló példája Provance-ban. 1178-ban Barbarossa Frigyest itt koronázták meg. A templom a Santiago di Compostelaba vezető zarándokút egyik kiinduló állomása is

Van Gogh Múzeum

Állandó képtárat nyitott Vincent van Gogh alkotásainak a holland posztimpresszionista festőművész hagyatékát ápoló helyi alapítvány Arles-ban, abban a dél-franciaországi városban, ahol Van Gogh leghíresebb műveit festette.

Musée départemental Arles antique

Arles régészeti kincseit mutatja be a múzeum, a neolitikumtól az ókor végéig.

Szent Julien-templom

Itt őrzik Remete Szent Antal ereklyéit. A 251 és 356 között élt, egyiptomi származású keresztény apát a szerzetesség megalapítója. Hérakleopolisz környékén született, jómódú családban nőtt fel. Tizennyolc éves volt, amikor szülei meghaltak, s ráhagyták a családi örökséggel való gazdálkodást és a húgáról való gondoskodást. Egy alkalommal, amikor egy szentmisén vett részt, úgy érezte, neki szól az, amit Máté evangéliumából felolvastak: "Ha tökéletes akarsz lenni, add el, amid van, az árát oszd szét a szegények között... Aztán gyere, és kövess engem!" Antal szétosztogatta megmaradt vagyonát, a húgát zárdában helyezte el, visszavonult a hétköznapi élettől, s megkezdte csaknem kilenc évtizedes remeteéletét.

Előbb a falu közelében lakott, hamarosan egy sziklasírban húzta meg magát, ahol napjait imádkozással töltötte, majd 285-ben egy hegycsúcsra vonult. Amikor húsz év után először ismét az emberek közé ment, úgy jelent meg előttük, mint bölcs férfi, akinek a szigorú önsanyargatások ellenére nem tört össze a teste, aki "ismeri a mélységes titkokat és telve van Istennel".

Nevét hamarosan fölkapta a hír. Mindenfelől özönlöttek hozzá az emberek, akik imáiba ajánlották magukat, vagy szerzetesi életet akartak élni az ő vezetése alatt. Antal nem tudta a kérők ostromát elhárítani. A közeli és távoli környéken mindenfelé remeteségek nőttek ki a földből. Így a világ elől menekülő remetéből a "szerzetesek atyja" lett, bár ez még nem volt a szerzetességnek az a formája, amely később Pakhomiosz kezdeményezéséből alakult ki. Bár számos tanítvány sereglett Antal köré, ő sohasem fogta össze őket olyan tartós közösséggé, amelynek közös szabályzata van. Az a szerzetesi szabályzat, amely a neve alatt ránk maradt, valójában későbbi korból származik. Érdekesség, hogy Konstantin császár és gyermekei leveleztek vele.

Antal 105 éves korában halt meg. Sírja - mivel arra kérte testvéreit, hogy titokban temessék el - 200 éven át ismeretlen volt. 561-ben megtalálták a sírt, ereklyéit Arles-ban, a Szent Julien-templomban őrzik. 

A szerzetesek pátriárkája, a bőrbetegségek védőszentje, főként a Szent Antal tüze bőrgyulladásé. Patrónusa a háziállatoknak és a kedvtelésből tartott apróbb jószágoknak, valamint a kosárfonóknak. A koptok és a szírek remetéi Szent Antal fiainak tekintették magukat. Franciaországban a 11. században alapítottak egy betegápoló társulatot, melyből az antonita rend fejlődött ki. Remete vagy Nagy Szent Antalt a művészetekben aggastyánként, hosszú, fehér szakállal és hajjal, csuklyás öltözetben, T alakú botra támaszkodva ábrázolják, néha hollóval, máskor fáklyával a kezében (amely Szent Antal tüzének égő fájdalmát jelképezi) vagy disznóval.

LUMA Arles

Az 56 m magas csavart torony a Luma Arles művészeti campus központi eleme, és a város leghíresebb rajongója, Vincent Van Gogh ecsetvonása ihlette.

A LUMA szeretné elmélyíteni a környezeti-, emberjogi-, oktatási- és kulturális kérdések megértését. Ez az egyik legambiciózusabb projekt Európában Arles történelmi központjának közelében, amely 40 éve az UNESCO Világörökség része.
Megtalálható itt kiállítótér, előadótér, könyvtár, kávézó, étterem és egy panorámaterasz is.

Az Arles szívében felépült „LUMA Arles“ kulturális központ, egy hatalmas komplexum, tulajdonképpen „kulturális campus”, amelyet mindenekelőtt a kortárs művészeteknek és az új technológiáknak szentelnek. Ezeknek a kulturális helyszíneknek a célja az új művészeti formák előmozdítása és a kiállítások koncepciójának újragondolása, együttműködésre ösztönözve a különböző művészeti ágazatok alkotóit, szakembereit, gondolkodóit és kutatóit. Az ambiciózus projektet pénzügyileg támogatta a LUMA alapítvány, amely nagy neveket képvisel a művészet, az építészet és a tájtervezés területén. A Camargue-i születésű Maja Hoffmann a kortárs művészetek aktív szereplője; ő hozta létre a LUMA alapítványt. Frank Gehry, a híres kanadai-amerikai építész, aki közreműködött a bilbaói Guggenheim múzeum és a párizsi Fondation Louis Vuitton kialakításában is, tervezte a gyémánt formájú 56 m magas LUMA épületet. 

Ez az építészeti remekmű Arles-ben a Parc des Ateliers-en (az egykori vasútállomás területén) létesült. Bas Smets belga tájépítész alakította át az egykori ipari területet, ihletet merítve Arles természetes környezetéből, például a Camargue-ból, a Crau kavicslépcsőből és az Alpilles mészkőhegy-vonulatból. Az 1,2 ha területű gyepet különböző növények sokasága öleli körül és egész évben nyitva áll a látogatók számára. 

Tökéletes helyszín a LUMA alapítvány három fő témájának bemutatására: művészet, emberi jogok és környezet.

Az arles-i LUMA alapítvány projektjei az egész év folyamán együtt működnek az Arles városában már meghonosodott kulturális rendezvényekkel, többek között a „Les Rencontres internationales de la photographie“ fotókiállítással (július-szeptember) vagy a Van Gogh alapítvány rendezvényeivel.

Arles felfedezése audioguide-al

Ha Arles-t fel akarjuk fedezni , akkor többféle audioguide-os út közül választhatunk, például a Régi Arles vagy a Van Gogh nyomában túra. (angolul is)

Tartomány:Provence-Alpes-Côte d'Azur
Település:Arles
GPS: 43° 40′ 38.75884″, 4° 37′ 36.96258″
Honlap: http://www.arlestourisme.com/

Még nem érkezett hozzászólás!