» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A villában lakott Mussolini 1922 és 1943 között, azaz uralma nagy részében. Az épület ma már múzeum, ahol a látogatók testközelből szemlélhetik meg, hogyan élt a fasiszta Olaszország teljhatalmú ura.
A Róma városközpontjában fekvő Villa Torlonia parkját már az 1970-es évek vége óta közparkként használhatják a rómaiak. Mussolini 1922 és 1943 között, azaz uralma nagy részében lakott az ott található épületben.

A villa ma már múzeum, ahol a látogatók testközelből szemlélhetik meg, hogyan élt a fasiszta Olaszország teljhatalmú ura. A római Via Nomentanába elzarándokoló turisták fotók segítségével ismerhetik meg Mussolinit.

Amint Mussolini rádöbbent, hogy a háború irányítása kicsúszhat a kezei közül, az idő pedig ellene dolgozik, a Duce azon kezdte törni a fejét, hogy miként tudná saját és családja testi épségét megvédeni a korábban általa az olasz-abesszín háborúban már-már tökélyre "fejlesztett" bombázásoktól.

Az első válasz adta magát, mivel a villa kertjében létezett egy pince, ahol a szövetségesek bombázásai elől tudott volna elmenekülni. A pincét ugyan vasajtó védte, s ágyakat tettek be, a kényszer szülte megoldást gyorsan elvetették, mivel egy hirtelen jött bombatámadás esetén a családnak ki kellett volna jönnie a villából majd védtelenül átrohannia a gyepen. Ez adta az új ötletet, hogy új óvóhelyet kell építeni a villában, így az épület alagsorát bunkerré alakították.

Mussolini attól tartott, hogy a szövetségesek gázbombát vetnek be ellene, ahogyan azt korábban ő is tette az afrikai hadjárat során. Ennek érdekében hermetikusan záródó ajtókat szereltetett az új óvóhelyre, s egy sugármentesítő termet alakíttatott ki, amely a kémiai anyagoknak a bőrről való eltávolítására szolgált.

A Duce ezzel sem volt elégedett, ezért még egy bunkert építtetett, ezúttal több méter mélyen a földben, a villa alatt. A munka azonban lassan haladt, Mussolini naplójában arról a félelméről írt, hogy a szövetségesek szorítása miatt nem tudják idejében befejezni a bunker építését. Mussolininak igaza lett: a bunker nem készült el 1943-ra, mikor a Ducét Rómában a király július 24-i parancsára letartóztatták.
Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Róma, Via Nomentana
GPS: 41° 54′ 49.34783″, 12° 30′ 43.22434″
Honlap: http://www.museivillatorlonia.it

Még nem érkezett hozzászólás!