» Olaszország

» Olaszország » Puglia » Puglia

Szent Miklós ünnepe Bariban

2024. május 8.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bari védőszentjének, Szent Miklósnak ünnepét május 8-án és 9-én rendezik. Ilyenkor körbeviszik Szent Miklós ereklyéit. Csontjaiból ekkor manna folyik, amit a hívők vízzel keverve megisznak vagy magukra kennek.

San Nicola - Szent Miklós ereklyéi

Szent Miklós ereklyéi Bari gyönyörű bazilikájában találhatók. A San Nicola (magyarul Szent Miklós) bazilika Bari és az európai kereszténység egyik legjelentősebb egyházi építménye, jelentős búcsújáró hely. Az óváros északkeleti részén áll, a kikötő közelében.

1087-ben bari kereskedők arról értesültek, hogy a velenceiek el akarják lopni a törökországi Myrában őrzött Szent Miklós ereklyéket. Nyomban cselekedtek is, sikerült megelőzniük őket, és maguk orozták el a szent földi maradványait. A pugliai román építészeti stílus legszebb emlékét, a San Nicola székesegyházat 1087-1197 között az ereklyék őrzésére emelték.

A kriptát, ahol az ereklyéket őrzik, II. Orbán pápa szentelte fel 1089-ben, a templom felszentelésére 1197-ben került sor.

A bazilika történelmének magyar vonatkozása is van. Itt őrzik azt az ereklyetartót, amit Nagy Lajos király adományozott a templomnak, amikor 1350. május 8-án (miután rövid ostrom után elfoglalta a várost) látogatást tett a templomban, hogy Szent Miklós koporsójánál köszönetet mondjon az Adriai-tengeren való sikeres átkelésért.

Tartomány:Puglia
Település:Bari
GPS: 41° 7′ 1.71552″, 16° 52′ 18.7374″
Időpont:2024. május 8.

Még nem érkezett hozzászólás!