» Olaszország

» Olaszország » Veneto

Strada delle 52 Gallerie - 52 alagút útja


A Pasubio-hegy az I. világháború legvéresebb alpesi hadszíntere volt. A Trento feletti mészkőhegyek gyomrába az I. világháború idején az olasz hadsereg katonai célból vájt titkos szállítóútvonalakat. Ezek egyike volt a Pasubio-hegység Strada delle Gallerie (Alagutak ösvénye) nevű útvonala.

Az első világháborúban az olasz hegyi alakulatok bevehetetlen állásokat építettek ki maguknak a Pasubio hegy legnagyobb pontján 2220 m-en. Innen remekül ellenőrizték a közelben elvonuló két völgy útjait. Az osztrák-magyar hadak az olaszokéval szemben lévő csúcson és annak fennsíkján fészkelték be magukat az ellenségtől kb. 150 méterre. Hónapokig küszködtek egymással, míg az osztrák-magyar hadvezetés úgy döntött robbantani kell. Ez azt jelentette, hogy a mészkőbe járatot vágnak az olasz állások alá és azt felrobbantva megsemmisítik. Ezt a haditettet hajtotta végre a magyar komáromi század.

Pasubio-hegység Strada delle Gallerie (Alagutak ösvénye) sokkal korábbi korokból is találtak a hegység használatára utaló nyomokat. Az alagút plafonján lábnyomokat találtak, melyeket - több állat között - vélhetően a 200-160 millió évvel ezelőtti jura korban két dilophosaurus hagyott maga után. Egymást követve lépkedtek a mocsaras talajon. Lábnyomaik közelében más megkövült állatokat (conodonta) is találtak. A hét méter hosszú, két méter magas, 400 kilogramm súlyú, fejdíszükről ismert dinoszauruszok jelenléte azért számít jelentős tudományos felfedezésnek, mivel törli mindazt, amit erről a korszakról a paleogeológusok eddig feltételeztek. Ha itt dinoszauruszok haladtak át, akkor Trento területét nem borította víz, ahogyan ezt eddig a tudósok gondolták.

Az itt talált lábnyomok újraírhatják Földünk történetét. A mai Trentino-Alto Adige tartomány területén már 1990-ben is találtak dinoszaurusznyomokat, a mostani dilophosaurus-nyomok a korábbiak datálásának helyességét erősítik meg. Az akkori és a mostani nyomok is a Közép- és Észak-Európában, Lengyelországban, Franciaországban és Skandináviában talált dinoszauruszokkal mutatnak hasonlóságot, nem pedig az afrikaiakkal. Az alpesi dinoszauruszok tehát európaiak voltak. Mindez azt támasztja alá, hogy a szuperkontinens Pangea darabokra szakadását követően Trentino egykori területe Eurázsia része volt, nem pedig az afrikai kontinensé.

Tartomány:Veneto
Cím:Bocchetta Campiglia
GPS: 45° 46′ 43.65948″, 11° 13′ 41.02968″