» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Trentino


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A dombok és szőlőültetvények között fekszik Rovereto a Trentino kapuja

Az Adige-völgy közepén, a Verona és Trento közötti fő összekötő út mentén található város könnyen megközelíthető a folyót követő kerékpárútról, az ősi Via Claudia Augusta mentén.

A történelmi központban tett séta egy utazás a különböző korszakokban: a középkor a Castelbarco falai között, a "Serenissima" (Velencei Köztársaság) uralma a XV. században a Podestà házában, a XVIII. századi paloták a Corso Bettini utcában és az első világháború bizonyítékai a kastély termeiben.

Rovereto mindig is a kultúrák kereszteződése volt, összekötő kapocs a síkság és a hegyvidék, az olasz és a német kultúra között. Számos illusztris vendég látogatott el a városba. A legismertebb Mozart, aki első olaszországi koncertjét a San Marco templomban tartotta. "A béke városa", Rovereto nemzetközi múzeumoknak ad otthont, többek között művészeti, történelmi és tudományos múzeumoknak.

ÉTELEK

A kifinomult borok mellett a Vallagarina a minőségi termékeiről is ismert, amelyek eredeti és ízletes ízt adnak az asztalra. Lágy vagy fűszerezett sajtok, finom vagy csípős ízzel, mindegyik egyedi tulajdonságokkal, a különböző technikák és ízek eredménye, amelyek hosszú idő óta hagyományozódnak.

Gyógynövények, mint a menta, a citromfű, a körömvirág, a búzavirág és a mályva, amelyeket az élelmiszerekben és a kozmetikumokban egyaránt használnak. A területen jelenlévő fajok közül a legértékesebb minden bizonnyal a Baldo sáfrány, amelyet a Crocus Sativus virágaiból nyernek, és amelyet összetéveszthetetlen sárga szín, intenzív illat és erős íz jellemez.

Gabonafélék, mint például búza és hajdina, búza, cirok, rozs, zab és árpa.

Húsok és pácolt húsok: a városban és a kis falvakban számos hentes és gazdaság folytatja a luganega (a trentinoi völgyekből származó szalámi) és más jellegzetes pácolt húsok előállításának hagyományát, mindegyik a saját receptje szerint.

Castione gesztenye, amelyből olyan egyedi receptek és termékek születnek, mint a gesztenyés tagliolini, a gesztenyesör és a híres Marroncino di Castione.

ITALOK

Trentino egyike a hegyvidéki borvidékeknek, amely mélyen kötődik a területhez, és identitással bíró borokat kínál. Itt, az Adige folyó által érintve, szellőztetve és védve olyan fontos hegyek által, mint a Kis-Dolomitok, található Vallagarina. Egy völgy, amely rendkívül kedvező feltételekkel rendelkezik a szőlőtermesztéshez. A síkságok, dombok, teraszok és a mellékvölgyek meredek lejtői között Vallagarina nagyszerű borokat termel, a klasszikus módszertől kezdve a fehéreken át egészen a testes vörösborokig, amelyek közül kiemelkedik az őshonos Marzemino, Casetta és Enantio. Vallagarinában a borok mellett a kézműves sörök új generációja is teret hódít, amelyeket hordóban erjesztettek és érleltek szőlővel vagy szőlőmusttal, vagy a klasszikus módszerrel közvetlenül a palackban pezsgőztek.

Szintén fontos szerepet játszanak az olyan egyfajta grappák, amelyeket egy szokásos szőlőminőségből származó szőlőtörkölyből nyernek, mint például a "Grappa al Marzemino" és a "Moscato", vagy az ízesített grappák, mint a Grappa alla Ruta, all'Ortica és a Hay. Azok számára, akik a gyümölcsök egyszerű ízét részesítik előnyben az alkoholos italoknál, ősi hagyomány a málna-, bodza-, áfonya- vagy feketecseresznye-alapú gyümölcslevek és szirupok készítése.

LÁTNIVALÓK

Rovereto, "Città della Quercia", városi szíve ezerarcú: a csatornák, a fonókerekek és a selyemipar, a Depero és a futuristák, a Serenissima uralma és a templom, ahol Mozart gyermekként játszott, a Zandonai színház és a XVIII. századi paloták, a "Manifattura Tabacchi", a zöld központ, amely az egykori szivargyárban született újjá.

A "Trentino Athénjaként" ismert Rovereto nemzetközi múzeumoknak ad otthont, amelyek egész évben művészeti, történelmi és tudományos kiállításokat kínálnak.

Az üveg- és acélkupolával rendelkező MART a modern és kortárs művészet egyik legfontosabb múzeuma Olaszországban. A Mario Botta építész által tervezett múzeum mintegy 20 000 műalkotásból álló örökséget őriz, amelyet időszaki kiállítások gazdag programja kísér.

A Depero Futurista Művészetek Háza az egyetlen múzeum, amelyet egy futurista, a híres trentinói művész, Fortunato Depero alapított.

A roveretói vár panorámateraszáról látványos a kilátás a városra, az alagutak, tornyok, kardok és az ókori gyalogosok és lovagok páncéljai közötti út pedig megmártózik a történelemben. A vár az Olasz Hadtörténeti Múzeum székhelye. Itt a tárgyak, fényképek, katonák és civilek tanúvallomásai révén nemcsak a katonai, hanem a kulturális és társadalmi aspektusait is megérthetjük az első világháborúnak. Régészet, zoológia, botanika, csillagászat, földtudományok, robotika: ezek a tudományágak éltetik a Tudományos és Régészeti Múzeumot.

Rovereto a "béke városa", ahogyan arról a nagyszerű Elesettek harangja is tanúskodik. Az I. világháborúban részt vevő nemzetek ágyúinak bronzfiguráival egybeolvadva, 100 harangszava esténként a béke egyetemes üzenetét közvetíti. A közelben a Castel Dante kegyhely több mint 20 000 katona földi maradványait őrzi.

200 millió évvel ezelőtt ezen a területen hatalmas dinók éltek. Lábnyomaikat a 90-es években fedezték fel Rovereto közelében, Lavini di Marco területén. A 18 dinó lábnyoma 5 kisebb kiránduló úton nézhető meg. Lavini di Marco Roveretótól autóval néhány percre található.

Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Rovereto
GPS: 45° 53′ 11.5728″, 11° 2′ 42.85284″

Még nem érkezett hozzászólás!