» Olaszország

» Olaszország » Lombardia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Luganói-tó Észak-Olaszországban található. Nevét Lugano város nevéről kapta. Mediterrán klímája miatt kedvelt kiránduló- és nyaralóhely.

Tengerszint feletti magassága 271 m, területe 48,7 km2 (18 km2 Olaszországhoz, 30,7 km2 Svájchoz tartozik).

A tó egy része Olaszországba nyúlik át és itt található a játékkaszinójáról híres olasz beékelődés is, Campione d'Italia, ami egy kissé bonyolult határvonalat eredményez. Bár svájci terület veszi körül, az Európai Unió része, de az EU Vámkódexe szerint nem tartozik az EU vámterületéhez. Egy Olaszország és Svájc között kötött egyezmény értelmében Campione, bár az 1860-as évek óta Olaszországhoz tartozik, a vám szempontjából svájci területnek tekintendő. Érdekes tény a városkáról, hogy eredeti neve Campione volt, Benito Mussolini miniszterelnök tette hozzá a d’Italia utótagot 1933-ban, hogy ezzel is megerősítse az exlávé hűségét olasz hazájával szemben. Szintén ebben az időben épült a terület bejáratánál lévő boltív.

2020. január 1-ig bár a városka és a lakói olaszok voltak, a gyakorlatban svájciként élhettek. A városkában svájci frankkal fizettek a boltokban, ahol a termékekre a 7,7 százalékos svájci áfát vetették ki. Svájci rendszámú autókat használtak és a svájci közműveket.

Az olasz kormány kérésére az Európai Unió 2020. január 1-jén elrendelte Campione Olaszországhoz való visszacsatolását, ezért azóta ebben az olasz városban is Olaszország hivatalos fizetőeszközével, euróval kell fizetni, így a 22 százalékos olasz áfát is.

Érdemes felkeresni a város feletti Balcone d'Italia kilátópontot.

Ismert kilátóhegyek a tó partján a Monte Bré (925 m), a Monte San Salvatore (912 m) és a Monte Generoso (1701 m). A déli nyúlványok között fekszik Monte San Giorgio (1097 m), ami 2003 óta szerepel az UNESCO világörökség listáján.

Még több program a Lugánói-tó svájci oldalán.

Tartomány:Lombardia
GPS: 45° 59′ 11.77001″, 8° 58′ 9.41574″
Honlap: http://www.lugano.ch

Még nem érkezett hozzászólás!