» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Forum Boarium az ókori római marhapiac területe volt, a Tiberis közelében, a Capitolium és Palatinus dombok között. Ma a Piazza della Bocca della Verità tere.

 A Forum Boarium a marhavásárok központja, a kereskedők egyik centruma volt a császárkori Rómában.

Portunus temploma

Portunus temploma vagy korábban Fortuna Virilis temploma: a görög és római építészet ötvöződése figyelhető meg az épületen. Alapja téglalap. Eredetileg a folyók és kikötők istenének szánták. Egy alacsony emelvényre húzták fel a négy ión oszlop által tartott homlokzatot. Oldalait 12 oszlop tartja. A cellafalakat tufából készítették, egykor Portunus szobra állt itt. Az ősi római építészet jól megőrzött példája. Ez a kicsi, ókori római templom egykor a bűnbánók védőszentjének szentelt templom volt. A középkorban keresztény templomokká alakították.

Hercules Victor temploma (Győzedelmes Hercules temploma)

Hercules Victor temploma vagy Vesta-templom, ehhez tartozott egykor Hercules Triumphalis szobra, amely mára elveszett. Nem azonos a Forum Romanumon álló Vesta-templomokkal, kisebb kerek alaprajzú épület Portunus templomának közelében (Tempio Rotondo). Ez a kerek templom Róma legrégebbi, ma is álló márványépülete. A templomot Kr. E. 120 körül építették, így Róma legrégebbi, ma is álló márványépülete, és a város második legrégebbi épülete. Ez is az egyetlen fennmaradt épület Rómában, amely görög márványból készült. 

Egy régi legenda azt állítja, hogy sem kutyák, sem legyek nem léphetnek be ebbe a templomba. A középkorban keresztény templomokká alakították.

Ianus íve

Ianus íve (olaszul Arco di Giano) az egyetlen fennmaradt ún. tetrapülón (mind a négy irányban nyitott passzázs, átjáró) Rómában. Az egykori Forum Boariumon, a mai Piazza della Bocca della Verità tér mellett, a Palatinus domb felé leágazó Via del Velabro torkolatánál található.

Bocca della Verità

A Santa Maria in Cosmedin egyike Róma híres templomainak a Forum Boarium területén, a Piazza della Bocca della Veritàn. Az ókori város piacának helyére, a 6. században, egy ókori Hercules-szentélybe építették bele. 1123-ban nyerte el mai alakját. A 12. században hozzáépült egy hétemeletes román stílusú harangtorony és az előcsarnok. A 19. században barokk homlokzatát lebontották, s eredeti formáját kapta vissza.

Itt található a Bocca della Verità, azaz az Igazság szája. A Cloaca Maxima ókori csatorna fedele volt egykor a templom előcsarnokának falán felálított pajzsszerű arc. Egy középkori babona szerint félelmetes állkapcsa leharapja a hazug emberek kezét. A jegyesek ezért elmentek az igazság szájához, hogy hűségüket párjuknak bizonyítsák.

Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Piazza della Bocca della Verità
GPS: 41° 53′ 18.5892″, 12° 28′ 53.18904″

Még nem érkezett hozzászólás!