» Olaszország

» Olaszország » Piemonte

Coumboscuro: A falu, amely nem beszél olaszul


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az olasz "kis Provence" becenévre hallgató Sancto Lucio de Coumboscuro szinte minden értelemben elszigetelt falu.

Azok, akik eljutnak ide, elgondolkodhatnak azon, hogy vajon jó országban vannak-e, különösen akkor, amikor a helyiek az "arrivederci" helyett az ismeretlen "arveire"-vel köszönnek el tőlük.

Coumboscuro hivatalos nyelve a provence-i nyelv, amely a franciaországi Occitania régióban beszélt okcitán nyelv egy ősi, középkori, újlatin dialektusa.

A faluban mindössze körülbelül 30 ember él, és a helyiek élete korántsem könnyű. Coumboscuro nagyrészt pásztorcsaládokból áll, akiknek a nyájaikat gyakran támadják meg az itt kóborló farkasok. Télen gyakran hetekig nincs áram, az internetkapcsolat pedig minimális.

A falu csendes, hegyi rétjei és élénk lila levendulamezői azonban ideálisak az olyan látogatók számára, akik a konnektor nélküli elvonulásra vágynak, akárcsak a Cote d'Azurig húzódó alpesi csúcsokról nyíló lélegzetelállító kilátás.

A La Meiro di Choco nevű régi farmo az egyetlen panzió Coumboscuroban. Aki bejelentkezik, hagyományos faházakban alhat, megkóstolhatja a gyümölcsösből származó friss termékeket, és lehetőség van egy őshonos olasz juh, a Sambucana, más néven Demontina prémium minőségű gyapjújának megvásárlására.

A faluban gyakran tartanak provence-i hagyományokat ünneplő fesztiválokat és néphagyományőrző felvonulásokat.

A piemonti régiónak az a területe, ahol a Coumboscuro található, a történelem során többször váltakozott olasz és francia uralom között, ami némileg magyarázza, hogy a helyiek nem érzik magukat sem olasznak, sem franciának - egyszerűen provence-iaknak.

A mogyoró- és kőrisfákból álló erdőkkel körülvett település 21 aprócska falucskára oszlik, amelyek az érintetlen Valle Grana völgyében vannak elszórva, és mindegyik mindössze egy maroknyi kő- és faházból áll.

A városrészeket túra-, hegyikerékpár- és lovasútvonalak kötik össze, amelyeken land art installációk találhatók.

A fő körzetet, amely mindössze nyolc festői faházból áll, freskókkal díszített falakkal, amelyek egy régi kápolna körül csoportosulnak, 1018-ban francia szerzetesek alapították, akik visszaszerezték a földeket a vidéki használatra.

Bár Coumboscuro sokáig virágzott, a dolgok az 1400-as években kezdtek megváltozni, amikor a kemény telek miatt sok család az év nagy részére Provence-ba költözött, és csak nyáron tért vissza.

Manapság, legyen szó színházi előadásáról, művészeti bemutatókról, koncertekről, fesztiválokról, néptáncokról, nyelvjárási versenyekről, írói laborokról vagy akár kézműves boltokról, számos különböző tevékenység és esemény ünnepli a provence-i hagyományokat.

Aki többet szeretne megtudni, ellátogathat a Coumboscuro Néprajzi Múzeumba, a Provence-i Tanulmányok Központja pedig provence-i nyelv- és íráskurzusokat tart felnőtt kezdőknek és gyerekeknek egyaránt.

Minden év júliusában több ezer provence-i nyelvű, hagyományos öltözékbe öltözött ember indul el a Roumiage-ra, egy spirituális zarándoklatra, amely a dél-franciaországi Provence-ból indul az Alpok mentén Coumboscuroba.

Az út havas hegycsúcsokon, meredek kanyonokon és gesztenyeerdőkön keresztül vezet, ugyanazon az útvonalon, amelyet korábban őseik, valamint középkori kereskedők, törvényen kívüliek és az Alpokon átkelő csempészek is bejártak az évek során.

Coumboscuroba érkezve a zarándokokat hatalmas fesztivál fogadja, ahol sátrakat és pajtákat állítanak fel ideiglenes szállásként.

Bár a népességfogyás továbbra is sújtja a falut, a gyökereikre ma már jobban odafigyelő lakosok ősi ragaszkodást alakítottak ki szülővárosukhoz. Ma sokan a provence-i mikrovilág bölcsőjének tekintik Coumboscurot.

A helyi közösség tudatosító kampányait követően Olaszország 1999-ben hivatalosan elismerte az okcitán kisebbség létezését, és a provence-i nyelv ma már nemzeti törvények által védett.

A provence-i nyelv azonban továbbra is veszélyeztetett nyelv, amelyet a jövőbeni kihalás veszélye fenyeget, és 2010-ben az UNESCO felvette a veszélyeztetett világnyelvek atlaszába.

Coumboscuro minden évben megrendezi a Boucoun de Saber-t, azaz a "tudás falatjait", egy népszerű ételvásárt, amely a provence-i eredetű alpesi finomságokat mutatja be.

Ami a helyi konyhát illeti, néhány hagyományos recept közé tartozik a La Mato, azaz "az őrült", amely rizsből, fűszerekből és póréhagymából áll, valamint a bodi en balo füstölt burgonya, amelyet egy ősi rituálé keretében a kandallóban melegítenek.
Az aioli, egy mediterrán fokhagymaalapú szósz, a klasszikus ételek kísérőjeként népszerű. A dandeirols - egy házi készítésű maccheroni, amelyet tejszínhabbal és dióval tálalnak - szintén kiemelkedik a kínálatból.

Tartomány:Piemonte
Cím:Coumboscuro
GPS: 44° 22′ 53.23224″, 7° 18′ 14.55948″

Még nem érkezett hozzászólás!